Körfez gerilimi tırmanıyor: Katar'ın ardından Suudi Arabistan da İranlı bazı diplomatları ülkeden kovuyor

Körfez gerilimi tırmanıyor: Katar'ın ardından Suudi Arabistan da İranlı bazı diplomatları ülkeden kovuyor

Suudi Arabistan, İran’ın saldırıları gerekçe gösterilerek beş diplomatın ülkeden ayrılması istendi.

Suudi Arabistan, İran’ın bölgedeki saldırıları nedeniyle Tahran’ın Riyad Büyükelçiliğinde görevli bazı diplomatları “istenmeyen kişi” (persona non grata) ilan ederek 24 saat içinde ülkeyi terk etmelerini istedi.

Suudi Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İran’ın Riyad’daki askeri ataşesi, yardımcısı ve diplomatik misyonda görevli üç personelin sınır dışı edilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

Açıklamada, İran’ın Suudi Arabistan topraklarını, sivil altyapıyı, ekonomik çıkarları ve diplomatik temsilcilikleri hedef alan saldırılarının “uluslararası hukukun, egemenliğe saygı ilkesinin ve iyi komşuluk kurallarının açık ihlali” olduğu vurgulandı.

Bakanlık ayrıca söz konusu eylemlerin, Suudi Arabistan ile İran arasında ilişkilerin yeniden tesisini öngören ve Çin’in arabuluculuğunda 2023’te imzalanan Pekin Anlaşması’na ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2817 sayılı kararına aykırı olduğunu belirtti.

Riyad yönetimi, İran’ın saldırılarını Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ile diğer Arap ve İslam ülkelerine yönelik “açık saldırganlık” olarak nitelendirerek egemenliğini, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için gerekli tüm önlemleri almaktan çekinmeyeceğini bildirdi.

Suudi Arabistan daha önce de saldırıların sürmesi halinde bunun ikili ilişkilerde ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunmuştu.

ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı saldırıların ardından bölgede savaş tırmanırken, Tahran misilleme olarak İsrail’in yanı sıra Körfez ülkelerindeki ABD hedeflerine de füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenliyor. Körfez ülkeleri ise çatışmaya taraf olmadıklarını ve topraklarının saldırılar için kullanılmasına izin vermediklerini savunuyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.