Körfez'de İran-Husi eksenine karşı yeni bir tutum mu şekilleniyor?

Körfez'de İran-Husi eksenine karşı yeni bir tutum mu şekilleniyor?

Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Casim el Budeyvi, Husilerin saldırılarına karşı uluslararası toplumu harekete geçmeye ve İran'ı uluslararası hukuka uymaya çağırdı.

Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Casim el Budeyvi, Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarına ilişkin uluslararası topluma çağrıda bulunarak, İran'ın uluslararası hukuka uymaya zorlanması gerektiğini söyledi.

Budeyvi, Suudi Arabistan'ın güvenliğinin Körfez ülkelerinin güvenliğinden ayrı düşünülemeyeceğini vurguladı.

Budeyvi, Husilerin gerçekleştirdiğini öne sürdüğü saldırıların ve suçların görmezden gelinemeyeceğini belirterek uluslararası toplumun bu konuda açık bir tutum sergilemesi gerektiğini ifade etti.

Körfez ülkelerinin tekrar eden saldırılara maruz kaldığını söyleyen Budeyvi, uluslararası toplumu sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

Körfez-Avrupa zirvesi ertelenmişti

Körfez İşbirliği Konseyi, 15 Ekim'de Riyad'da 24 Ekim'de düzenlenmesi planlanan Körfez-Avrupa Birliği zirvesinin ertelendiğini duyurmuştu.

Konsey Genel Sekreteri Budeyvi, erteleme kararını Husilerin Suudi Arabistan'ı ve ülkedeki sivil hedefleri hedef almaya yönelik girişimlerini sürdürmesine bağlamıştı.

Kararda ayrıca Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nda operasyonların askıya alınması uygulamasının uzatılması da etkili olmuştu.

Suudi helikopterinin düşürülmesi gerilimi artırdı

Açıklamalar, Suudi Arabistan ile Yemen arasındaki sınır hattında gerilimin yükseldiği bir dönemde geldi.

Yemen'deki meşru hükümeti destekleyen koalisyon, bugün yaptığı açıklamada Suudi Arabistan'ın Necran bölgesinde bir keşif helikopterinin "teknik arıza" nedeniyle düşmesi sonucu iki subayın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Husiler ise Suudi helikopterini bölge yakınlarında düşürdüklerini öne sürdü. Grup, helikopterin kendilerinin "düşmanca faaliyetler" olarak nitelendirdiği bir görev yürüttüğünü iddia etti.

Tarafların açıklamaları arasındaki farklılık, helikopterin düşüş nedenine ilişkin çelişkili iddiaları gündeme getirdi. Koalisyon teknik arızayı gerekçe gösterirken Husiler helikopteri kendilerinin düşürdüğünü savundu.

Kaynak: Mepa News

google-arama.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.