"Koronavirüs vakalarının yüzde 15'i sağlık personellerinden oluşuyor"

"Koronavirüs vakalarının yüzde 15'i sağlık personellerinden oluşuyor"

Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelindeki sağlık personeli vakalarının toplam vaka sayısına oranının yüzde 10 ile 15 arasında değiştiğini açıkladı.

Doktorlar, yeni tip koronavirüsle (Covid-19) sosyal izolasyon prosedürlerine uyulmasını tavsiye ediyor. Zira başta doktorlar olmak üzere sağlık alanı çalışanlarının yaptığı işin doğası, onları virüsle ön safta yüzleşmek zorunda bırakıyor. Nitekim vakalarla birebir temasta bulunuyorlar ve koruyucu önlem eksikliği olması halinde virüse yakalanmaktan kaçamıyorlar.

Dünyanın birçok ülkesi, sağlık ekipleri arasındaki vakaların sayısında artışa tanık oldu. Salgınla mücadeledeki rolleri dolayısıyla toplumun takdirini kazanan bu ekipler Mısır’da ‘beyaz ordu’ lakabını aldılar. Tüm ülkelerde belirli saatlerde insanlar alkışladılar.

Sağlık personelinin karşılaştığı toplumsal takdire ve duyduğu onura rağmen sendika ve uluslararası örgütler, hayatlarının tehlikede olduğunu bildiği bu kişiler için maksimum koruma çağrısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Doğu Akdeniz Acil Durum Direktörü Richard Brennan, verdiği demeçte “Dünya genelindeki sağlık personeli vakalarının toplam vaka sayısına oranı yüzde 10 ile 15 arasında değişiyor” dedi. Bu oranın yüksek olduğunu dile getiren Brennan, dünya ülkelerini namlunun ucundaki sağlık personeline maksimum koruma sağlamaya çağırdı.

Sağlık personeli vakalarının toplam vakalara oranı, sağlık sistemlerinin sorunla başa çıkmaya hazır olmasına bağlı olarak ülkeden ülkeye değişiyor. Koronavirüsün aralık ayında ortaya çıktığı Çin’de, Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından geçen ay yapılan açıklamada 3 bin 300 sağlık çalışanının salgına yakalandığı, en az 13 doktor ve hemşirenin öldüğü belirtildi.

İtalya Ulusal Cerrah ve Diş Hekimleri Emirleri Federasyonu (FNOMCeO) tarafından bu hafta yayınlanan rakamlara göre 9 bin sağlık çalışanın koronavirüse yakalandığı, 66’sının ise öldüğü bildirildi.

ABD, İngiltere, Fransa ve İspanya'daki sağlık görevlileri arasındaki vaka sayıları konusunda ise sayı verilmedi. Ancak ABD merkezli Newsweek dergisine göre ABD’de 1, İngiltere, Fransa ve İspanya'da 5’er doktor koronavirüs nedeniyle öldü.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.