Kremlin ilk kez Rusya'nın Ukrayna'da 'savaş halinde' olduğunu söyledi

Kremlin ilk kez Rusya'nın Ukrayna'da 'savaş halinde' olduğunu söyledi

Kremlin iki yıldır Ukrayna işgalini bir savaş değil, 'özel askeri operasyon' olarak tanımlıyordu.

Ukrayna'yı işgalinin üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçtikten sonra Kremlin, Batı'nın müdahalesi ve desteği nedeniyle Rusya'nın kendisini "savaşta" gördüğünü söyledi.

Kremlin şimdiye kadar 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya düzenlenen saldırının sadece Rusya'nın komşusunun "askerden arındırılması ve silahsızlandırılması" amacıyla düzenlenen "özel bir askeri operasyon" olduğunu ısrarla vurguluyordu. Bu terim, operasyonun sınırlı bir kapsamı olduğunu ima ederken, daha geniş kapsamlı "savaş" teriminin kullanılması fiilen yasaklanmıştı.

Kremlin sözcüsü Dimitry Peskov, Rusya merkezli haftalık bir gazete olan Arguments and Facts’e, "Şu anda bir savaş durumundayız. Evet, özel bir askeri operasyon olarak başladı, ancak bu grup kurulur kurulmaz, kolektif Batı Ukrayna'nın yanında buna katıldığında, bu bizim için bir savaş haline geldi.” dedi.

"Ben bundan eminim. Ve herkes kendi içsel motivasyonu için bunu anlamalı."

Peskov'un yorumları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in altı yıllığına yeniden seçilmesinden beş gün sonra ve Kiev'in Rusya'nın Ukrayna enerji altyapısına yönelik en büyük hava saldırısı yaptığını söylediği olaydan sonra geldi.

Bu açıklamalar Rusya'nın ABD ve müttefikleriyle Ukrayna konusunda daha da uzun sürecek bir restleşmeye hazırlandığının sinyallerini veriyor.

Rus yetkililer de yavaş yavaş "savaş" kelimesini daha sık kullanmaya başladı ve çatışmaların düşünülenden daha uzun süre devam edeceğini kabul etti.

Ancak analistlere göre Kremlin'in Ukrayna'daki askeri eylemlerine ilişkin dil değişikliği, Rus yetkililere, daha fazla seferberlik gibi savaşla daha sık ilişkilendirilen kararları duyurmak için kendi halklarına karşı daha fazla hareket alanı sağlıyor.

R.Politik analiz şirketinin kurucusu Tatiana Stanovaya Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Artık resmileşti: SMO (Özel Askeri Operasyon) bir savaş olarak tanımlanıyor." dedi.

Stanovaya, "Elbette Özel Askeri Operasyon uzun zaman önce fiilen bir savaş haline gelmişti ancak bu, hem halktan hem de elitlerden Özel Askeri Operasyon sırasında olduğundan farklı taleplerde bulunulabilecek belirli bir psikolojik sınırdır" diye ekledi.

Putin ve Rusya üzerine çeşitli kitapların yazarı Mark Galeotti de sosyal medya platformu X'te benzer bir görüşü paylaştı.

"Bu 'iç seferberlik' aslında kilit nokta: Kremlin'in her Rus'tan savaş zamanı zihniyetine bürünmesini ve artık vatansever olmakla hain olmak arasında (Putin'in tanımladığı gibi) bir orta yol olmadığını fark etmesini talep etmesi."

Peskov daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinin yasal olarak hala bir savaştan ziyade "özel bir askeri operasyon" olarak nitelendirildiğini ifade etti.

Peskov, "Ancak kolektif Batı'nın çatışmaya katılım düzeyini giderek daha doğrudan arttırması nedeniyle bu bizim için fiilen bir savaş haline geldi" dedi.

Rusya, 2014 yılında yasadışı bir şekilde ilhak ettiği Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın neredeyse beşte birini halen işgal altında tutuyor.

Aralarında çok sayıda sivilin de bulunduğu on binlerce insan sahadaki çatışmalarda ve Rusya'nın füze ve insansız hava araçlarıyla devam eden saldırılarında hayatını kaybetti.

Peskov, Rusya'nın 2022'de ilhak ettiğini iddia ettiği ancak tam olarak kontrol etmediği dört Ukrayna bölgesine (Donetsk, Herson, Luhansk ve Zaporijya) atıfta bulunarak, buradaki insanların güvenliğini sağlamak için Rusya'nın "yeni bölgelerini" tamamen "özgürleştirmesi" gerektiğini vurguladı.

Rusya'nın, Kırım'ın kontrolünü ele geçirmek için her türlü yöntemi kullanmaya hazır olduğunu gösteren bir devletin sınırlarında var olmasına izin veremeyeceğini de sözlerine ekledi.

Bu arada Kiev, Rusya'nın dört bölgeyi ilhak etmesinin yasadışı bir toprak gaspı olduğunu ve Rusya'nın 2014 yılında işgal ettiği Karadeniz Yarımadası Kırım'ı da geri almaya kararlı olduğunu söylüyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.