Kültür soykırımı: İsrail Gazze'deki halk kütüphanesini yerle bir etti

Kültür soykırımı: İsrail Gazze'deki halk kütüphanesini yerle bir etti

Yetkililer binanın bombalanmasını "tarihi belge ve kitapları yok etmeye yönelik kasıtlı bir girişim" olarak nitelendirdi.

İsrail ordusunun neden olduğu yıkımı inceleyen Filistinliler, en az yedi hafta süren bombardımanın ardından Gazze'nin ana halk kütüphanesini harabeye dönmüş halde görünce büyük bir dehşete kapıldı.

Bombardımanın durmasıyla birlikte 24 Kasım'da yürürlüğe giren geçici ateşkes, Filistinlilerin sevdiklerini görmelerine, yiyecek bulmaya çalışmalarına ve hasarı kontrol etmek üzere evlerine dönmelerine imkan tanıdı.

Pazartesi günü Gazze'deki yetkililer tarafından yapılan açıklamada, çatışmalara verilen aranın Gazze Şehri'nin ana halk kütüphanesinin savaş sırasında yıkılan birçok sivil bina arasında olduğunu ortaya çıkardığı belirtildi.

Yetkililer binanın bombalanmasını "tarihi belge ve kitapları yok etmeye yönelik kasıtlı bir girişim" olarak nitelendirdi.

Yerlere saçılmış kitapların bulunduğu yıkık binanın fotoğrafları Gazze Belediyesi tarafından yayınlandı.

Kütüphane, 7 Ekim'de savaş başlamadan önce öğrenciler de dahil olmak üzere halk tarafından düzenli olarak kullanılıyordu.

Bir istihbarat ajansı ve açık kaynak istihbarat ve doğrulama platformu olan Storyful tarafından paylaşılan video görüntüleri, yıkılan binayı ve içindeki çökmüş kitap raflarını gösteriyor.

Gazze'deki belediye yetkilileri Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) "kültür merkezlerine müdahale etmesi ve koruması ve işgalin uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunan bu insani tesisleri hedef almasını kınaması" çağrısında bulundu.

"Kültürün yok edilmesi"

2015'te yayın hayatına başlayan günlük edebiyat sitesi Literary Hub, kütüphanenin bombalanmasını 1992'de Saraybosna'daki kütüphaneye yapılan saldırıya benzeterek, şehrin tepelerinde konuşlanan Bosnalı Sırp güçlerin Bosna Hersek Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi'ni yerle bir ettiğini hatırlattı.

Literary Hub tarafından yapılan açıklamada, "Gazze'nin başlıca halk kütüphanesinin hedef alınarak yok edilmesi, soykırımın sadece insan yaşamının önceden planlanmış kitlesel yok edilişinden ibaret olmadığını, aynı zamanda bir halkın kültürünün, dilinin, tarihinin ve ortak yaşam alanlarının hesaplı ve çoğu zaman intikamcı bir şekilde yok edilmesiyle ilgili olduğunu hatırlatmaktadır" denildi.

Açıklamada, İsrail'in Gazze'deki kültürel ve tarihi alanları yok etmesinin "İsrail için Filistin halkının yaşamına ve Filistin insanlığına dair tüm kanıtları silmenin bir yolu" olduğunu da sözlerine eklediler.

İnternette insanlar kütüphanenin kaybından duydukları üzüntüyü paylaştılar ve "kültürel soykırım"ın devam ettiğini göstermek için "culturecide" ifadesini kullandılar.

İnternette paylaşılan videolarda İsrail savaş uçaklarının Gazze Şehri'ndeki kampüsü hedef aldığı görülüyor. Euro-Med Monitor'e göre bombardımanlarda en az 266 okul da tahrip edildi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında kitapçılar ve kütüphaneler ilk kez hedef alınmıyor.

Mayıs 2021'de Gazze'deki İkrâ el-Cedîd adlı bir kitapçı dükkanı, İsrail jetlerinin 11 gün süren bombardımanı sırasında enkaza dönmüştü.

Dükkan sahibi Şaban Aslem'in, enkazın önünde dükkanını açmak için yaptığı fedakarlıkları gözyaşları içinde anlattığı bir video kısa sürede viral olmuş ve dünya çapında binlerce insanın dikkatini çekmişti.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.