Kürdistan referandumu krizi: Türkiye ve İran birbirini yeniden keşfetti

Kürdistan referandumu krizi: Türkiye ve İran birbirini yeniden keşfetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi temaslar için İran'a gidiyor. Gündemin ana maddesi Kuzey Irak'taki gelişmeler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran temaslarında Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumu sonrasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) karşı alınacak yaptırım önlemleri masaya yatırılacak.

4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı için bugün İran'a gidecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında 3 dosya götüreceği belirtildi.

Görüşmelerde ana gündem maddeleri Kuzey Irak referandumu ve Astana süreci ekseninde Suriye'de geçiş süreci olacak. Erdoğan Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiği mesajı verip, mezhepçilik tehlikesine dikkat çekecek..

Erdoğan ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran'ın dini lideri Ali Hamaney ile görüşmeler gerçekleştireceğini belirterek bu görüşmeler sonrasında "süreç için ciddi bir yol haritasının belirlenmiş olacağını" söylemişti.

Erdoğan TBMM'de düzenlenen yeni yasama yılı resepsiyonunda görüştüğü komutanlara "Biz her an herşeye hazır olalım" demişti.

Erdoğan'ın ziyareti öncesinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Tahran'da gerçekleştirdiği temaslar, yaptırımların ekonomiyle sınırlı kalmayacağı, askeri boyutlar alabileceği görüşlerini güçlendirdi. Akar'ın İranlı mevkidaşı Muhammed Bakıri, Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Tümamiral Ali Şemhani ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı görüşmelerde askeri işbirliğinin geliştirilmesi ve sınır güvenliği konuları öne çıktı.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Akar ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, İran ve Türkiye'yi bölgede "istikrar sütunları" olarak tanımlayarak "siyasi, ekonomik ve uluslararası ilişkilerdeki memnuniyet verici seviyenin, askeri işbirliği ve savunma alanlarına da taşınması gerektiğini" söyledi.

Ruhani, "İran ve Türk silahlı kuvvetleri deneyimlerini paylaşmak ve ilişkileri derinleştirmek suretiyle bölgesel tehditlerin bertaraf edilmesinde yapıcı ilişkiler geliştirebilir" dedi. İran Cumhurbaşkanı, Irak ve Suriye merkezi hükümetlerinin güçlendirilmesi vurgusu yaparak "coğrafi sınırların değiştirilmesi yerine bölgede istikrarın tamirine odaklanılması" mesajı verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.