"Küresel Cihat stratejisinin mimarı Ebu Musab es Suri yaşıyor"

"Küresel Cihat stratejisinin mimarı Ebu Musab es Suri yaşıyor"

Batılı bir araştırmacı tarafından ortaya atılan iddiaya göre, 'Küresel Cihat' stratejisinin mimarlarından olan Ebu Musab es Suri hayatta.

"Cihadi gruplar" üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Batılı araştırmacı Tore Hamming tarafından ortaya atılan bir iddiaya göre, "Küresel Cihat" stratejisinin önemli isimlerinden Ebu Musab es Suri yaşıyor.

Hamming, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: "İçeriden biriyle yaptığım konuşmanın ardından bana Ebu Musab es Suri'nin hala hayatta olduğu ve serbest kalması için görüşme yapmayı reddeden rejim (Esed rejimi) tarafından hapiste tutulduğu söylendi."

Ebu Musab es Suri kimdir?

"Küresel Cihat" stratejisinin oluşmasında oldukça kritik bir rol oynadığı söylenen stratejistlerden biri Ebu Musab El Suri'nin asıl ismi Mustafa bin Abdulkadir Sit Meryem Nasar'dır. Halep'te doğan Suri, Halep Üniversitesi Mekanik Mühendislik bölümü mezunudur.

1980 yılında İhvanı Müslimin hareketine katılmış, 1982 Hama isyanında rol almıştır. Hama katliamından kurtulmayı başaran Es Suri İspanya'ya iltica etmiş burada İspanyol biriyle evlenmiştir. 1987 yılında Afgan-Sovyet savaşına katılan Es Suri, 2001 yılında da El Kaide saflarında ABD'ye karşı savaşmıştır.

Hakkında Avrupa ve Amerika'da bir çok çalışma yapılan, çok sayıda makale ve onlarca kitaba konu olan bu kişi "Küresel Cihadın Mimarı" olarak da tanımlanmaktadır.

20 yıllık siyasi ve askeri tecrübelerini 1700 sayfalık El Mukaveme (Küresel İslami Direniş Çağrısı) isimli kitabında yayınlayan Ebu Musab es Suri, ABD ve Rusya'ya karşı yıllarca savaşmıştır.

Es Suri'nin kitabı El Mukavame Amerikan askeri kolejlerinde okutulan baş yapıtlardan biridir. Yayınlandıktan kısa bir süre sonra CIA tarafından İngilizceye çevrilen eser Batı ittifakı tarafından "Küresel Cihat Düşüncesini" ve dünya görüşlerini anlamada en önemli kaynak olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.