Küresel ısınmada geri dönüşü olmayan nokta geçildi mi?

Küresel ısınmada geri dönüşü olmayan nokta geçildi mi?

Bilim insanları tarafından yürütülen son çalışmalar buzullarda yaşanan kaybın 2003 yılı verilerine kıyasla beklenenden dört kat daha hızlı gerçekleşmeye başladığını ve bu sebeple geri dönüşü olmayan noktanın geçilmiş olabileceğini ortaya koyuyor.

Grönland'daki buzulların sanılandan dört kat daha hızlı eridiği anlaşıldı. Yükselen su seviyelerini inceleyen araştırmacılar Grönland'ın güneydoğusu ve kuzeybatı bölgelerinde ciddi kayıplar tespit etti. Sadece deniz yüzeyindeki değil karasal bölgelerdeki buzul kütlelerinde de ciddi erime yaşadığı görüldü.

Amerikan Ulusal Bilim Akademisi (PNAS) dergisinde yayınlanan çalışmada yakında Grönland'ın güneybatısında meydana gelmesi beklenen kayıpların deniz seviyelerine ciddi bir etkisi olacağı belirtiliyor.

Hiçbir bedel olmaması için artık çok geç

Atmosfer ile birlikte deniz suyu sıcaklığının da yükseldiğini aktaran araştırma ekibinin lideri Profesör Michael Bevis, özellikle sığ sularda sıcaklığının endişe verici bir artış kaydettiğini ifade ediyor.

Bevis su seviyelerindeki yükselmenin New York ve Miami benzeri kıyı şehirlerine son derece olumsuz etkileri olacağını ileri sürdü. Bevis "Bundan sonra yapabileceğimiz tek şey var olan duruma adapte olmaya ve daha kötü bir sürecin başlamaması için gerekli önlemleri almaya çalışmak. Deniz seviyeleri mutlaka yükselecek bunu biliyoruz. Hiçbir bedel olmaması için artık çok geç" diyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.