Kuzey Kore gerilimin hakim olduğu bölgede 'birkaç' seyir füzesi ateşledi

Kuzey Kore gerilimin hakim olduğu bölgede 'birkaç' seyir füzesi ateşledi

Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerilim son dönemde oldukça artmış durumda.

Güney Kore'ye göre Kuzey Kore batı kıyısından denize "birkaç" seyir füzesi ateşledi.

Seul Genelkurmay Başkanlığı (JCS) füzelerin Çarşamba sabahı ateşlendiğini açıkladı.

JCS yaptığı açıklamada "Ordumuz bugün sabah saat 7.00 sularında Kuzey Kore tarafından Sarı Deniz'e doğru fırlatılan birkaç seyir füzesi tespit etti” dedi ve ekledi:

"Füzelerin ayrıntılı özellikleri Güney Kore ve ABD istihbarat yetkilileri tarafından yakından incelenmektedir."

Nükleer silah programı nedeniyle katı Birleşmiş Milletler yaptırımları altında olan Kuzey Kore, bu yıl katı yakıtlı hipersonik balistik füze ve nükleer kapasiteli olduğu iddia edilen bir sualtı saldırı aracı denemesi de dahil olmak üzere silah testleri yapmaya devam ediyor.

Seyir füzesi denemeleri BM yaptırımları kapsamında yasaklanmış değil ancak JCS Kuzey Kore'nin diğer faaliyetlerini de izlediğini açıkladı. Seyir füzeleri jet tahrikli olma ve daha sofistike balistik füzelerden daha düşük irtifada uçma eğilimi gösterse de analistler radar tarafından tespit edilmeleri daha zor olduğundan Güney Kore ve Japonya için risk oluşturabileceklerini söylüyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un silah gelişimini hızlandırmaya devam etmesi ve ABD ile bölgedeki müttefiklerine yönelik kışkırtıcı nükleer çatışma tehditleri nedeniyle Kore Yarımadası'ndaki gerilim son aylarda artmış durumda.

Öte yandan Japonya, Güney Kore ve ABD, Kim'in işgal provası olarak nitelendirdiği birleşik askeri tatbikatlarını genişletiyor ve nükleer kapasiteli ABD unsurları etrafında inşa ettikleri caydırıcılık stratejilerini netleştiriyorlar.

Son fırlatmalar, Güney Kore Donanması'nın özel savaş biriminin Kuzey Kore sınırına yakın doğu kıyısında eğitime katıldığı sırada gerçekleşti.

JCS, Perşembe günü sona erecek olan 10 günlük eğitimin, Kuzey Kore'nin son askeri faaliyetlerinin ardından operasyonel hazırlığı güçlendirmek için planlandığını söyledi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, artık "birincil düşman" olarak tanımladığı Güney Kore ile birleşme hedefinden de vazgeçmiş durumda.

Kim, Güney Kore ile uzlaşma hedefini sembolize eden 30 metre yüksekliğindeki Pyongyang anıtının yıkılması emrini de vermiş olabilir.

Ülkedeki gelişmeleri izleyen çevrimiçi bir yayın olan NK News, Salı günü çekilen uydu görüntülerinin, gayri resmi olarak Yeniden Birleşme Kemeri olarak bilinen Ulusal Yeniden Birleşme için Üç Şart Anıtı'nın artık orada olmadığını gösterdiğini söyledi.

Birleşik yarımadanın amblemini havada tutan iki kadını tasvir eden anıt, 2001 yılında Pyongyang'ın önemli bir yolu üzerinde inşa edilmişti. NK News, Kim'in Yüksek Halk Meclisi'nin bu ayki toplantısı sırasında kemeri "göze batan bir şey" olarak nitelendirdiğini söyledi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.