Kuzey Kore Güney Kore ile ekonomik bağları da koparıyor

Kuzey Kore Güney Kore ile ekonomik bağları da koparıyor

Kuzey Kore geçtiğimi ay Güney Kore'yi "baş düşman" ilan etmişti.

Kuzey Kore devlet medyası Perşembe günü yaptığı açıklamada, iki komşu ülke arasındaki ilişkilerin dibe vurduğu bir dönemde, Kuzey Kore parlamentosunun Güney ile ekonomik işbirliğine ilişkin yasaların kaldırılması yönünde oy kullandığını duyurdu.

Pyongyang'ın silah geliştirme programlarını hızlandırması ve Seul'ün Washington ve Tokyo ile askeri işbirliğini arttırması nedeniyle iki Kore arasındaki bağlar derin bir donma yaşıyor ve Koreler arası önemli ekonomik işbirliği projeleri yıllardır askıya alınmış durumda.

Kore Merkez Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Çarşamba günü Yüksek Halk Meclisi'nin genel kurul toplantısında yetkililer, Koreler arası ekonomik işbirliği yasasını "oybirliğiyle onaylayarak" yürürlükten kaldırma kararı aldı.

Alınan bu son karar, Pyongyang'ın geçtiğimiz ay Seul'ü baş düşmanı ilan etmesi, yeniden birleşmeye adanmış kurumları bir kenara bırakması ve savaş sırasında Güney'i işgal etmekle tehdit etmesinin ardından geldi.

Parlamento ayrıca bir zamanlar Koreler arası işbirliğinin önemli bir sembolü olan Kumgang Dağı turizm projesinin işletilmesine ilişkin özel bir yasanın kaldırılmasına yönelik bir planı da oybirliğiyle onayladı.

Güney Koreli Hyundai Asan tarafından Kuzey'in en güzel manzaralı dağlarından birinde inşa edilen tesis bir zamanlar Güney'den yüz binlerce ziyaretçi çekiyordu.

Ancak 2008 yılında Kuzey Koreli bir askerin Güney'den gelen ve izin verilen yoldan ayrılan bir turisti vurarak öldürmesinin ardından turlar aniden sona erdi ve Seul seyahatleri askıya aldı.

Kumgang Dağı tesisi bir zamanlar, Güneyli şirketlerin Kuzey Koreli işçileri istihdam ettiği ve hizmetleri için Pyongyang'a ödeme yaptığı, şimdi kapatılmış olan Kaesong Sanayi Kompleksi ile birlikte Koreler arası en büyük iki projeden biriydi.

Seul, 2000 yılındaki Koreler arası zirvenin ardından başlatılan bu girişimden, Kuzey'in nükleer denemeleri ve füze fırlatmalarına tepki olarak 2016 yılında çekildi ve Kaesong'dan elde edilen kârın provokasyonların finansmanına yardımcı olduğunu söyledi.

2020'de Kuzey, görüşmelere ilgi duymadığını söyleyerek sınırın kendi tarafında Güney ile irtibat bürosunu havaya uçurdu.

Pyongyang, Ukrayna'daki savaş nedeniyle bir dizi küresel yaptırım altında olan Moskova'ya yaklaşırken, Seul merkezli NK News web sitesi Rus turistlerin bu ay Kuzey'i ziyaret edeceğini bildirdi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.