"Kuzey Kore, Suriye rejimine kimyasal silah sağlıyor"

"Kuzey Kore, Suriye rejimine kimyasal silah sağlıyor"

Birleşmiş Milletler raporundan sızdırılan bir haberde, Kuzey Kore'nin Suriye rejimine kimyasal silah üretiminde kullanılabilecek malzemeleri gönderdiğini ortaya çıkardı.

New York Times, Salı günü, sızdırılan fakat yayınlanmamış raporun, Şam'da sivillere yönelik kimyasal silah içeren yasak materyal sağlamasından ötürü Pyongyang yönetimini suçladığını söyledi.

BM araştırmacıları Kuzey Kore'nin 2012 ve 2017 yılları arasında yasaklanmış balistik füze parçaları ve malzemelerinden en az 40 tanenin kayıt dışı Suriye'ye gönderildiğini belirtti.

Raporda, BM ekspertleri Kuzey Koreli teknisyenlerin bahsi geçen kimyasal silahlarla Suriye'de füze tesislerinde görüldüğünü kaydediyor. Ayrıca Raporda bu ilişkinin Kuzey Kore'ye sağladığı bazı avantajların nükleer ve kimyasal silahları geliştirmesi açısından tehlike arz ettiği belirtiliyor. BM ise bu raporu halka açık olana kadar yayınlamayı reddetti. 

Rejimin gizleyecek bir şeyi kalmadı

Suriye rejimi 2013'te Abd ve Rusya ile yapılan bir anlaşmada kimyasal silah üretimi ve kullanımını durdurmayı kabul etmişti. Kuzey Kore ile olan bu yakın temas sonuç sonucu rejimin  yeni silahlar geliştirmiş olabilme olasılığı ise yüksek.

Sızdırılan bu bilgilerin ardından Doğu Guta'da öldürülen bir çocuğun ölümün kimyasalların sebep olduğu rapor edildi.

Ayrıca yine Doğu Guta'da 13 kişinin kimyasallardan dolayı nefes almakta güçlük çektiği bildiriliyor. Raporun ortaya çıkmasıyla beraber kimyasal saldırıların artması rejimin bu hususta gizleyecek bir şeyinin kalmamasından kaynakladığı yorumları yapılıyor.

Rusya ise bu raporları 'sahte hikayeler' olarak niteledi. Şam rejimi de her ne kadar kimyasal kullanımını reddetse de saldırılarında kimyasal silahları kullandığına dair bir çok rapor bulunmakta. BM araştırmacıları, 2014 ve 2015 yılları arasında hükümet güçlerinin kloru silah olarak en az üç kez kullandıklarını ve 2016 yılında da bir sarin gazı saldırısı düzenlediklerini söylediler.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.