Kuzey Kore'de Kim Jong-un iktidarının 10'uncu yılı

Kuzey Kore'de Kim Jong-un iktidarının 10'uncu yılı

Kuzey Kore'de Kim Jong-un'un iktidarı 10'uncu yılını doldurdu.

Bugün, Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un'un iktidara gelmesinin 10. yıl dönümü.

Bundan tam 10 yıl önce, 17 Aralık 2011 tarihinde Kuzey Kore'nin başına geçen Kim Jong-un, halen ülkeyi demir yumrukla yönetmeyi sürdürüyor.

"İnsan üstü özellikler"

Kim Jong-un, (1983-) babası Kim Jong-il'in (1941-2011) bundan tam 10 yıl önce 17 Aralık 2011'de ölümü üzerine Kuzey Kore'nin liderliğinde babasının varisi oldu. Dedesi Kim Il-sung (1912-1994) da Kuzey Kore'nin kurucusuydu.

Kuzey Kore'deki resmi ideolojiye göre bu aileye insan üstü özellikler yükleniyor ve liderliklerinin herhangi bir şekilde sorgulanması ve şahıslarının eleştirilmesi suç sayılıyor.

Ekonomik sorunlar

Kuzey Kore 1990'lı yıllardan bu yana ekonomik sıkıntılar ve hatta gıda krizi çekiyor. Gıda krizinin en kötü dönemi 1994-1997 aralığında yaşanmıştı. 2000'li yıllarda bu alanda başlayan düzelme yeni lider Kim Jong-un'un iktidarında iyileşerek devam etmişti ama koronavirüs salgını bu durumu kötüleştirdi. Çünkü gıda ithaline bağımlı olan Kuzey Kore'nin bu salgınla Çin ile ekonomik ilişkileri geriledi. Ülkenin en büyük döviz kaynağı olan Kuzey Koreli işçilerin Çin'de çalışmasının önü salgın nedeniyle kesildi.

1990'lı yıllarda Kim Jong-un babası Kim Jong-il'in ülke liderliğinde yerine büyük oğlu Kim Jong-nam'ı (1971-2017) varisi olarak bırakması bekleniyordu. Fakat Kim Jong-nam'ın 2001'de Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Disneyland'ı ziyaret etmek isterken sahte pasaportla Tokyo'da Narita Havaalanı'nda yakalanması skandalı, Kim Jong-il'in büyük oğlu Kim Jong-nam'a çok kızmasına neden oldu. Kim Jong-il'in Kim Jong-nam'ı veliahtlıktan azletmesi, Kim Jong-un iktidar yolunu açtı.

Babasının yerini aldı

17 Aralık 2011'de babasının yerini henüz 28 yaşında aldığında Kim Jong-un'un kısa sürede devrileceğine dair tahminler yapılmaktaydı. Fakat bu tahminler boşa çıktı. Kim Jong-un, ABD ve Güney Kore ile Kore Savaşı'ndan (1950-1953) bu yana hukuken savaşta olan, büyük ekonomik sorunlarla boğuşan Kuzey Kore'nin başında 10 yıldır durmayı başardı.

Kim Jong-un içeriden gelebilecek bir darbeye karşı daima tetikte. ABD ve Güney Kore'nin oluşturduğu askeri müdahale tehdidini ise babası döneminde geliştirilen nükleer silahlar ve balistik füzelerle boşa çıkarıyor. Pragmatist davranan Kim Jong-un'un asla saldırıyı başlatan taraf olmayacağı değerlendiriliyor. 

Son 10 yılda öncesine göre Kore Yarımadası'nda savaş tehdidi azaldı. Bunda ABD ve Güney Kore'nin Kuzey Kore'deki yönetimin devrileceği ümidinin azalması da büyük rol oynadı. 1953'ten bu yana ateşkese rağmen hukuken sürmekte olan savaş durumunun bitmesi konuşuluyor.

Güney ve Kuzey Kore'nin birleşmesi ise hala hayalden ibaret. Kuzey Kore'de tahmin edilenden usta bir politikacı çıkan Kim Jong-un'un iktidarının sona ermesi için ortada hiçbir iç ya da dış sebep görünmüyor.

Kaynak: Mepa Nes

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum