Lavrov: Uzmanların Hollanda’ya yaptığı seyahat gizli değildi

Lavrov: Uzmanların Hollanda’ya yaptığı seyahat gizli değildi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hollanda’da gözaltına alınan Rus uzmanların 'rutin bir seyahatte olduğunu, gizlenmediklerini' öne sürdü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İtalya’nın Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanese ile yaptığı basın toplantısında, Hollanda’nın casuslukla suçladığı Rus uzmanlardan bahsetti.

Sergey Lavrov, Rus uzmanların Hollanda’ya yaptığı seyahatin gizli olmadığını açıkladı. Lavrov, "Rutin bir yolculuktu. Ne otele yerleştikleri zaman, ne havaalanına gittikleri zaman, ne de elçiliğimizi ziyaret ettikleri zaman gizlendiler" dedi.

Rus bakan, Rusların hiçbir açıklama olmadan gözaltına alınıp elçiliğe başvurmalarına izin verilmediğini söyledi.

Lavrov, “Ancak aradan 6 ay geçti ve Eylül ayında, yani yaklaşık 3 hafta önce, Hollanda basınında bu insanların siber casusluk faaliyetlerine karıştığına dair bir sızıntı oldu ve bu gelişmeyle ilgilenmeye başladık. Hollanda Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına davet ettik ve sızıntı ile ilgili gerçekleri sorduk” diye konuştu.

Hollanda'nın sınır dışı kararı

Hollanda, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünde (OPCW) ajanlık yaptığını iddia ettiği 4 Rus vatandaşının nisan ayında sınır dışı edildiğini açıklamıştı.

Hollandalı yetkililer, 4 şüphelinin diplomatik pasaporta sahip olduğunu ve şüphelilerden birinin enformasyon teknolojileri (IT) uzmanı olduğunu söylemişti.

OPCW, eski Rus ajan Sergey Skripal'in İngiltere'de zehirlenmesi ve Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarını soruşturuyor.

ABD, İngiltere ve Almanya'dan Rusya'ya siber saldırı suçlaması

ABD Adalet Bakanlığı perşembe günü 7 Rus ajanı hakkında, Rusya'nın askeri istihbarat servisi GRU adına Dünya Dopingle Mücadele Ajansının (WADA) da aralarında olduğu çeşitli kurumlara siber saldırılar düzenledikleri iddiasıyla hukuki işlem başlatmıştı.

İngiliz Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) de yine dün, APT28'in de aralarında olduğu hacker gruplarının isimlerinin yer aldığı bir liste yayımlamış ve grupların hackleme faaliyetlerinin arkasında GRU'nun bulunduğunu açıklamıştı.

Son yıllarda uluslararası spor organizasyonları, şirketler ve medya organlarına yönelik düzenlenen siber saldırılar nedeniyle Rus ordusunu suçlayan ülkelere Almanya da katılmış, Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "Federal Hükümet kesinliğe yakışan bir ihtimalle APT28 kampanyasının arkasında Rus askeri istihbaratı GRU'nun olduğuna inanmaktadır" demişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.