Lavrov'dan INF'nin askıya alınması ardından 'Soğuk Savaş' açıklaması

Lavrov'dan INF'nin askıya alınması ardından 'Soğuk Savaş' açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan tamamen çekilmesinin ardından Rusya'nın da karşılık vermesinin yeni bir Soğuk Savaş'ın habercisi olmadığını bildirdi.

Bişkek'teki Kırgız-Rus Slav Üniversitesi'nde öğrencilere hitap eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Soğuk Savaş yaşanmasının söz konusu olacağını sanmıyorum. Yeni bir dönem başladı ve bu dönemde ABD, tüm silah kontrol sistemini, stratejik saldırı silahlarını kısıtlama sistemini ortadan kaldırma politikası izliyor. Bu üzüntü verici" dedi.

"Silahlanma yarışına girme niyetinde değiliz"

Silahlanma yarışına girme amacında olmadıklarını belirten Lavrov, "Soğuk Savaş döneminin karakteristik özelliklerinden biri olan silahlanma yarışına girme amacımız yok, Devlet Başkanı (Vladimir Putin), bunu çok açık bir şekilde belirtti. ABD'nin INF'den çekilmesinden kaynaklanan tehditlere askeri ve teknik araçlarla mutlaka yanıt vereceğiz" ifadelerini kullandı.

ABD, Rus 9M729 füzesinin anlaşmayı ihlal ettiğini belirterek 2 Şubat itibarıyla INF'den çekilme prosedürünü başlatmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Washington'a yanıt olarak anlaşmayı askıya aldıklarını açıklamıştı.

Gorbaçov ve Reagan 1987'de imzalamıştı

8 Aralık 1987'de Washington'da SSCB lideri Mihail Gorbaçov ve dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan'ın imzaladığı anlaşma kapsamında SSCB ve ABD, 500-1000 kilometre ve 1000-5.500 kilometre menzilli füze ve fırlatıcılarını imha etmeyi, ayrıca ileride de bu tür füzeleri üretmemeyi, test etmemeyi ve konuşlandırmamayı taahhüt etmişti.

500 kilometre üzerindeki füzelerin imha edilmesini öngören anlaşma çerçevesinde 1991 ortalarına kadar 2692 füze imha edilmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.