Lazkiye'deki Rus üslerine drone saldırıları sürüyor

Lazkiye'deki Rus üslerine drone saldırıları sürüyor

Suriye'nin kuzeyinde, Lazkiye'de bulunan Rus üslerine yönelik insansız hava aracı saldırıları artarak devam ediyor.

Suriye'nin kuzeyinde Esed rejiminin kalesi niteliğindeki Lazkiye'de yer alan Rus üslerine yönelik drone saldırıları günden güne artarak devam ediyor.

Rusya'nın Suriye'de muhaliflere karşı yürüttüğü savaşta en önemli askeri üslerinin bulunduğu yer Lazkiye ve Tartus. Bölgede rejimin ismine en sık rastlanan üssü ise Hmeymim Hava Üssü. Rusya bölgeden kaldırdığı uçaklarla muhaliflere ve sivillere yönelik ağır hava saldırıları gerçekleştiriyor. Öte yandan bölgede Ceble'de Rusya'nın önemli askeri üsleri mevcut.

Uzun süre bölgedeki üsleri etkili olarak kullanan Rusya, bir süredir bu üslere yönelik insansız hava aracı saldırıları ile yüzyüze kalmış durumda. Rejim ve özellikle Rusya'nın üslerine yönelik küçük çaplı ve çoğunluğu sivil drone'larla gerçekleştirilen hava saldırıları, rejim ittifakı için önemli bir problem niteliğinde. Patlayıcılar ve düşük ayardaki havan mermisi benzeri bombalar bırakan bu drone'lar, Rusya'nın çok sayıda hava aracına ve hava savunma sistemi gibi askeri ekipmanlarına zarar vermişti.

Dün Ceble'ye yapılan saldırıda düşürüldüğü ifade edilen bir drone

Bu saldırıların son dalgası geçtiğimiz gün yaşandı. Bölgede yer alan muhaliflerin gerçekleştirdiği tahmin edilen saldırı girişiminde, Rusya'nın drone'ları düşürmeyi başardığı ifade edildi. Söz konusu saldırılar sıklaşmış durumda. Dün gerçekleşen drone saldırısı girişimleri, bir günde yapılan en büyük saldırı girişimi niteliğinde. Dün toplamda üç ayrı saldırı girişimi gerçekleşti.

Bölgedeki saldırılarda herhangi bir hedef vurulmasa dahil Rusya'nın kayıp verdiği söylenebilir. Bunun nedeni, Rusya'nın bu drone'ları vurmak için çeşitli hava savunma sistemlerini kullanmaya başvurması. Bu sistemlerin kullanımı da Rusya'ya ciddi bir mali külfet niteliğinde.

Söz konusu saldırıları üstlenen herhangi bir muhalif grup ise yok. Bu durum söz konusu saldırı girişimlerinin "Rusya'nın ateşkesi muhaliflerin bozduğuna dair bir iddia ortaya atmak için kurduğu bir komplo olduğu" iddialarının dillendirilmesine de neden oluyor.

hh2.jpg

Ocak ayında Hmeymim üssüne düzenlenen drone saldırısında hedef alınan Rus uçakları

Her ne kadar rejime ve Rusya'ya yakın kaynaklar bu saldırılarda Rusya'nın ciddi bir kayıp vermediğini ve hava savunma sistemleri nedeniyle dışarıdan üsse yönelik bir saldırının gerçekleşme ihtimalinin olmadığını öne sürse de, bu iddianın gerçeği yansıttığı pek de söylenemez. Zira söz konusu saldırılarda Rusya'nın çok sayıda hava aracı zarar gördü. Muhaliflere yakın bazı kaynaklar, Rusya'nın hava savunma sistemlerinin kimi zaman insansız hava araçlarını vurmayı başaramadığını, zira insansız hava araçlarının zaman zaman hava savunma sistemlerinin minimum menzilinin altında seyrettiğini ifade etmişti.

Rusya'nın son zamanlarda bazı hava araçlarını Rusya'ya geri çektiğini açıklamasının arkasında da söz konusu saldırılarda bu hava araçların zarar görmesi olduğu öne sürülüyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.