Libya açıklarında göçmen faciası: En az 60 ölü

Libya açıklarında göçmen faciası: En az 60 ölü

Libya ve Tunus, İtalya üzerinden Avrupa'ya ulaşma umuduyla tehlikeli deniz yolculuklarını göze alan göçmenler için başlıca hareket noktaları.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kuzey Afrika açıklarında yaşanan son göçmen faciasında, tekneleri Libya açıklarında batan yaklaşık 61 göçmenin kayıp olduğunu ve öldüklerinin tahmin edildiğini söyledi.

IOM Libya ofisi AFP'ye yaptığı açıklamada, "çok sayıda göçmenin" Libya'nın kuzeybatı kıyısındaki Zuvara'dan ayrıldıktan sonra teknelerini batıran yüksek dalgalar nedeniyle öldüğüne inanıldığını söyledi.

Hayatta kalanlara atıfta bulunulan açıklamada teknede yaklaşık 86 göçmenin bulunduğu belirtildi.

Libya ve Tunus, İtalya üzerinden Avrupa'ya ulaşma umuduyla tehlikeli deniz yolculuklarını göze alan göçmenler için başlıca hareket noktaları.

Son olayda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kurbanların çoğunun Nijerya, Gambiya ve diğer Afrika ülkelerinden olduğunu belirten IOM ofisi, 25 kişinin kurtarıldığını ve Libya'daki bir gözaltı merkezine nakledildiğini söyledi.

IOM ofisi, bir IOM ekibinin "tıbbi destek sağladığını" ve hayatta kalanların hepsinin durumunun iyi olduğunu söyledi.

IOM sözcüsü Flavio Di Giacomo, X'te, bu yıl Orta Akdeniz göçmen rotasında 2.250'den fazla kişinin öldüğünü ve bunun "denizde hayat kurtarmak için maalesef yeterince şey yapılmadığını gösteren dramatik bir rakam" olduğunu yazdı.

Libya'dan İtalya'ya gitmekte olan 750 kişinin bulunduğu Adriana adlı balıkçı teknesi 14 Haziran'da Yunanistan'ın güneybatısındaki uluslararası sularda batmıştı.

Hayatta kalanlara göre gemi ağırlıklı olarak Suriyeliler, Pakistanlılar ve Mısırlıları taşıyordu. Sadece 104 kişi kurtuldu ve 82 ceset bulunabildi.

Birleşmiş Milletler mülteci ajansına göre bu yıl Tunus ve Libya'dan İtalya'ya 153.000'den fazla göçmen ulaştı.

İtalya'nın aşırı sağcı Başbakanı Giorgia Meloni yasadışı göçü durdurma sözü verdikten sonra geçen yıl seçimleri kazandı.

Muammer Kaddafi'nin NATO destekli bir ayaklanmayla devrilmesi ve öldürülmesinden bu yana Libya'da on yıldan fazla süren şiddet ortamı insan kaçakçıları için verimli bir zemine dönüştü.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.