Libya: Hafter güçleri sel mağduru Derne halkının protestolarına şiddetle karşılık verdi

Libya: Hafter güçleri sel mağduru Derne halkının protestolarına şiddetle karşılık verdi

Libya'da selin vurduğu Derne şehrindeki protestoların Hafter güçlerince şiddet kullanılarak bastırıldığı bildirildi.

Libya'nın doğusundaki Derne kentinde sellerin afete dönüşmesinde ihmali olan yetkilileri protesto eden kent sakinleri, Hafter güçlerinin sert müdahalesiyle karşı karşıya kaldı.

10 Eylül'de meydana gelen sellerde yaklaşık 20 bin kişinin öldüğüne inanılıyor. Uluslararası Göç Örgütü'ne göre 43 binden fazla insan da sel nedeniyle yerlerinden oldu.

Bulgular, Libyalı yetkililerin tehlikeye ilişkin uyarıları görmezden geldiğini ve sular yükselirken insanlara yanlış bir şekilde evlerinde kalmalarını söylediğini gösteriyordu.

Bunun üzerine Derne sakinleri Pazartesi günü merkezi Sahabe Meydanı'nda protesto gösterisi düzenleyerek felaketten sorumlu tuttukları yetkililere tepki gösterdi.

Bunun ardından, yabancı gazeteciler de dahil olmak üzere Derne'ye yönelik bir abluka başladı.

Middle East Eye'dan Nadda Osman'ın raporuna göre, Derne'deki bir tıp öğrencisi, protestolar nedeniyle Çarşamba günü şehirdeki tüm iletişimin kesildiğini, bunun da insanların durumu dış dünyaya aktarmasını inanılmaz derecede zorlaştırdığını söyledi.

Bölge kaynaklarına göre protestolara katılan insanların tutuklandığı düşünülüyor.

Gazeteci Abdelgader Legnain, protestoların ardından yaklaşık 20 kişinin gözaltına alındığını söyledi. MEE'ye konuşan Legnain, haber kanallarının çoğunun bölgeyi terk ettiğini kaydetti. Sahabe Meydanı da Libya'nın doğusuna hakim olan Halife Hafter güçlerince tamamen kapatıldı.

Halihazırda Derne'de bulunan analist Emadeddin Badi, yetkililerin baskısıyla bölge sakinlerinin "susturulduğunu" söyledi.

Bu hafta başında Uluslararası Af Örgütü de Hafter güçlerine, medyaya uygulanan tüm kısıtlamaları derhal kaldırması ve tüm topluluklara insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştırması çağrısında bulundu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum