Libya ile İsrail arasındaki görüşmeye Başbakan Dibeybe'nin izin verdiği ortaya çıktı

Libya ile İsrail arasındaki görüşmeye Başbakan Dibeybe'nin izin verdiği ortaya çıktı

Libya Ulusal Hükümet Başbakanı Dibeybe'nin Dışişleri Bakanı El Menguş ile İsrailli mevkidaşı Cohen arasındaki görüşmeye yeşil ışık yakan isim olduğu öne sürüldü.

Görevden alınan Libya'nın eski Dışişleri Bakanı Necla el Menguş'un İsrail Dışişleri Bakanı Cohen ile yaptığı görüşmenin yeni ayrıntıları ortaya çıktı.

Libya Ulusal Hükümet Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'nin eski Dışişleri Bakanı Necla el Menguş ile İsrailli mevkidaşı Eli Cohen arasındaki görüşmeden haberdar olduğu ileri sürüldü.

Associated Press'in iki üst düzey yetkiliye dayandırdığı habere göre, Dibeybe, Menguş ile Cohen arasında gerçekleşen görüşmeden haberdardı.

Dibeybe'den yeşil ışık

Üst düzey yetkililerden birine göre Dibeybe, Libya Dışişleri Bakanı Menguş ile İsrailli mevkidaşı Cohen arasında görüşme gerçekleşmesine yeşil ışık yakan isimdi.

Yetkili ayrıca Menguş ile Cohen arasında geçen hafta İtalya'nın başkenti Roma'da yapılan görüşmenin Libya Ulusal Hükümeti Başbakanlık Ofisi tarafından planlandığını ifade etti.

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen’in Menguş ile yaptığı görüşmeyi, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun bilgisi dahilinde gerçekleştirdiği de ileri sürülmüştü.

Diğer üst düzey bir yetkili de, Menguş ile Cohen arasındaki görüşmenin iki saat kadar sürdüğünü ve Menguş'un Libya'nın başkenti Trablus'a dönüşü hususunda Başbakan Dibeybe'yi bilgilendirdiğini söyledi.

Görüşmeye büyük tepkilerin gelmesinin ardından Libya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Menguş-Cohen arasındaki görüşmenin "gayriresmi ve plansız" bir toplantı olduğu ifade edilmişti.

ABD ve CIA'in Libya-İsrail temasındaki rolü

Yetkiliye göre, Menguş ile Cohen arasındaki toplantı, ABD'nin İsrail ile normalleşen ülkelere Libya'yı da dahil etme çabalarının bir parçasını oluşturuyordu.

Haberde, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns'ün, geçen ocak ayında Libya'nın başkenti Trablus'a yaptığı ziyarette, Dibeybe ile İsrail-Libya normalleşmesini ele aldığı belirtildi.

Reuters'ın bir Libyalı yetkiliden aktardığına göre, Dibeybe İtalya'dan Menguş ve Cohen arasında bir görüşme ayarlamasını istedi.

Dibeybe'nin bunu yaparak Ulusal Birlik Hükümeti için ABD ve uluslararası platformdan daha güçlü bir destek elde etmeyi umduğu da öne sürüldü.

İtalya'da bulunan diplomatik bir kaynak Reuters'a, Roma yönetiminin herhangi bir ara buluculuğu olmaksızın Libya ve İsrail Dışişleri Bakanlarının kendi aralarında bir süre temas kurduğunu belirtti.

Kaynak, tarafların İtalya'dan yalnızca toplantının gerçekleşeceği bir mekan hazırlanması konusunda yardımcı olmasını istediklerini ifade etti.

Halktan İsrail ile temasa tepki

Libya halkı, Menguş'un Cohen ile bir araya geldiği haberinin ortaya çıkmasının ardından iki bakan arasında gerçekleşen görüşmelere büyük bir tepki göstermişti.

Tepkilerin ardından, Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe, İsrail Dışişleri Bakanı Cohen ile görüştüğü gerekçesiyle Menguş'u görevden aldı.

Görevden alınan Menguş hakkında soruşturma da başlatılmıştı.

Libya yönetimine bağlı fetva kurumu "Libya Daru'l İfta"sı da yayınladığı açıklamada, İsrail ile yapılan görüşmeyi "Libya'nın ilkelerine yönelik açık bir saldırı" olarak nitelemiş ve Menguş'un görevden alınarak hesap vermesi gerektiğini belirtmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum