Libya uluslararası toplumdan yardım istedi

Libya uluslararası toplumdan yardım istedi

Fayiz el-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Libya'da 'kötüye giden güvenlik ve yaşam koşulları nedeniyle' uluslararası topluma müdahale çağrısında bulundu.

Trablus halkı, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Misyonu’nun Cenzur bürosu önünde protesto amaçlı yürüyüş düzenledi. Eylemciler, yerleşim alanlarında devam eden çatışmaların durdurulmasını talep eden sloganlar atarken, bölgeden çatışma haberleri de gelmeye devam ediyor.

Başkent sokakları protestolara şahitlik ederken, Mısrata şehrindeki milisler ise, Trablus’ta dün tekrar başlayan çatışmaların ardından Mitiga Uluslararası Havalimanı ve şehirdeki farklı bölgelere rastgele füze saldırısı gerçekleştirdi.

Havalimanı yakınlarına 8 füze düştü

Güvenlik kaynakları ve yerel halk tarafından yapılan açıklamaya göre, Trablus’un güney ve güneydoğusunda art arda şiddetli patlamalar meydana geldi. Çatışmalar sırasında şehirde faaliyet gösteren tek havalimanı olan Mitiga Uluslararası Havalimanı yakınlarına da en az 8 füzenin düştüğü belirtildi.

Başkentteki milislere karşı geçtiğimiz Cuma günü “Bedir” isimli askeri bir operasyon başlatan “Himaye Trablus (Trablus’u Koruma)” güçleri sözcüsü, güçlerin Trablus’ta bulunan UMH’deki İçişleri ve Savunma Bakanlıklarına bağlı mevcut güvenlik ve askeri yapılardan oluştuğunu söyledi. Sözcü, operasyonun hedefinin “işgalcilerin Trablus’tan sürülmesi” olduğunun altını çizdi.

Sözcü ayrıca, operasyonun Umera el-Saraya ve Trablus’taki tugaylar tarafından yönetildiğini ifade etti.

Çatışmalar tekrar başladı

Trablus’ta saldırı düzenleyen 7. Tugay, 22 Eylül’de yayınladığı bildiride, milislerin tugaylara ait mevzilere füze fırlatmasının ardından birliklerinin, Yermük kampından taktiksel olarak geri çekilmek zorunda kaldığını belirtti. Bildiride, "aralarında terör eylemi gerçekleştirmekle suçlanan onlarca kişinin öldürüldüğü, 7 kişinin de esir alındığı" ifade edildi.

Serrac hükümeti, başkent Trablus ve diğer bölgelerde “Libyalılara yönelik saldırı, şiddet eylemleri, terör faaliyetleri ve mallarının yağmalanması” suçlarını kınadıklarını duyurdu.

UMH, Libya’da bulunan tüm şehirlerdeki belediye başkanları, kabile şeyhleri ve yetkililere, “El-Zaviye Anlaşmasının” uygulanması için tüm taraflara bu yönde baskı yapılması çağrısında bulundu. Uluslararası toplum ve BM Libya Destek Misyonu da çatışmaları durdurmak ve sivilleri korumak için sıkı ve daha etkili faaliyetler yürütme çağrısı yaptı.

BM ve AB’den tepki

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de 22 Eylül’de Trablus’taki silahlı grupların imzaladığı ateşkese yönelik ihlallerin artışı dolayısıyla endişesini dile getirdi. BM misyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, tüm taraflara ateşkese saygı gösterme ve sivil nüfusun çektiği acıları artıracak her türlü eylemden kaçınmaya çağrısı yapıldı. Bildiride ayrıca, uluslararası insan hakları ihlallerinden sorumlu olan herkesin hesap vermesi gerektiği vurgulandı.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), 22 Eylül’de Trablus’taki sivillerin hedef alınmasını “uluslararası yasaların ihlali” olarak nitelendirdi. Libya’daki AB misyonu, tüm taraflara ateşkese saygı gösterme ve Libya halkının çıkarları için gerekli tüm güvenlik önlemlerinin uygulanması çağrısı yaptı.

AB misyonu, Trablus’taki ateşkesi ihlal eden silahlı milislerin liderlerini cezalandırılmakla tehdit ederken, “Ateşkesi ihlal eden veya şiddet uygulayan herkes bunun sonuçlarıyla yüzleşecek” dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.