Libya'da seçimler ertelenebilir

Libya'da seçimler ertelenebilir

Libya Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerin ertelenme ihtimali olduğunu belirtti.

Libya’da başkent Trablus’u kontrol altında tutan gruplar arasında bir çatışma yaşanması endişesi hakimken, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı İmad el-Saih, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilciliği’nin girişimleri sonucu alınan yıl sonunda başkanlık ve meclis seçimi düzenlenmesi kararının zamanında uygulanması için ülkedeki siyasi tarafların tam bir uzlaşıya varması gerektiğini söyledi.

Trablus’u kontrol altında tutan gruplar arasında yaşanan gerginlik üzerine Fayiz es-Serrac liderliğindeki Ulusal Mütabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı Tacura kenti ortak operasyon odası, bölge halkına ve bölgenin güvenliğini sağlayan unsurlara çatışmaya sürükleyen fitnelere kapılmamaları konusunda uyarıda bulundu.

"Muhtemel bir savaşın kazananı olmaz"

Tacura bölgesinin başkent Trablus’un kapısı olarak tabir edilen stratejik bir bölge olduğuna dikkat çeken operasyon odası, muhtemel bir savaşın kazananı olmayacağının ve herkesin kaybedeceği bir savaş olacağının altını çizdi.

Çatışma endişeleri artarken, Libya Yüksek Seçim Kurulu Başkanı İmad el-Saih, yaptığı açıklamada, BM Libya Özel Temsilciliği’nin girişimleriyle alınan yıl sonunda başkanlık ve meclis seçimi düzenleme kararının zamanında uygulanması için ülkenin doğusundaki Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi’nin tavrının belirleyici olacağını söyledi. Seçimlerin anayasal zemini hakkında bütün siyasi tarafların uzlaşması gerektiğini kaydetti.

Seçim çalışmaları devam ediyor

El-Saih, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimleri yetiştirme konusunda zamanla yarıştığına dikkat çektiği açıklamasında, “UMH Başkanı Serrac, seçimler için gerekli mali bütçeyi karşılamayı vaat etti” dedi.

Libyalı siyasi taraflar, geçtiğimiz ay, Fransa’nın başkenti Paris’te bir araya gelerek, 10 Aralık günü, Libya’da başkanlık ve meclis seçimleri düzenlenmesi hususunda uzlaşıya varmıştı. Ancak, Libya Yüksek Devlet Meclisi Başkanı Halid el-Muşri, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın, ülkedeki savaş şartlarının devamı halinde seçimlerin düzenlenmesinin zor olduğunu söylediğini aktarmıştı.

Ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ise Tobruk Hükümeti Başbakanı Abdullah el-Seni ve Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile ülkenin doğusundaki Bingazi kenti yakınlarındaki ofisinde bir toplantı düzenledi.

"Çatışma dilinden uzaklaşılmalı"

Hafter, toplantıda, çatışma dilinden uzaklaşılması ve Libya halkını dar boğazdan çıkaracak sosyal hizmetlere yoğunlaşılması gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.