Libya'daki selin ardından Hafter yönetimi 'yeniden inşa konferansı' düzenliyor

Libya'daki selin ardından Hafter yönetimi 'yeniden inşa konferansı' düzenliyor

Libya, ülkenin batısındaki Trablus merkezli BM destekli yönetim ile doğudaki yönetim arasında bölünmüş durumda.

Ölümcül bir selin Libya'nın doğusundaki Derne kentini vurmasından yaklaşık iki hafta sonra, söz konusu bölgedeki yetkililer uluslararası bir "yeniden inşa konferansı" düzenleyeceklerini duyurdu.

Ülkenin doğusunu yöneten Halife Hafter'e bağlı "Libya Ulusal Ordusu" sözcüsü Ahmed el Mismari de Cuma günü selin vurduğu Derna kentinde düzenlenen protesto gösterilerine tepki gösterdi.

18 Eylül'de kentin büyük camisinin önünde toplanan yüzlerce protestocu, ülkenin doğusundaki yönetim ve lideri aleyhinde sloganlar attı ve yüksek ölü sayısı konusunda hesap verilmesi çağrısında bulundu.

Protestocular diğer taleplerinin yanı sıra mevcut belediye meclisi ve önceki bütçelerin de soruşturulmasını istedi.

Ahmed el Mismari, "İnsanlar öfkeli, insanlar acı çekiyor, biz de acı çekiyoruz, biz halkın bir parçasıyız, onlara yabancı değiliz, bu yüzden onların hissettiklerini hissediyoruz" ifadelerini kullandığı açıklamasında şunları söyledi:

"Ben de selde ailemin üyelerini kaybettim. İnsanların öfkesini çok dikkatli dinlemeniz gerekiyor. Onların sesi Libya'daki tüm iktidar kurumlarına ve siyasetçilere ulaştı ve onları harekete geçirdi. Bu da yaşanan her şeyin soruşturulmasına neden olacaktır."

Libya, ülkenin batısındaki Trablus merkezli BM destekli yönetim ile doğudaki yönetim arasında bölünmüş durumda.

Hafter güçlerinin 2019'da Trablus'a düzenlediği saldırı, yenilgiyle sonuçlanmış ve Ağustos 2020'de ateşkes ilan edilmişti.

"Konferans taleplere bir yanıt olarak düzenlenecek"

Libya'nın doğusundaki yönetimin lideri olan Halife Hafter'in sözcüsü, 10 Ekim konferansının bölge sakinlerinin taleplerine yanıt olarak düzenlendiğini söyledi.

Sözcü, uluslararası bağışçıların konferansa katılıp katılmayacağının merak ettiğini söylediği açıklamasında şunları dile getirdi:

"Bağışçı ülkeler gerçekten gelecek mi? Yoksa Dibeybe -batıdaki yönetim- tarafından çağrılan bir konferansı mı bekleyecekler, yoksa iki konferans mı olacak? İki hükümet varmış gibi bu siyasi kutuplaşma Libyalılar üzerinde olumsuz bir etki yarattı."

Konferansın amacı "yeniden yapılanma için modern ve hızlı projeler sunmak"

Abdulhamid Dibeybe liderliğindeki Trablus merkezli yönetim ise konferans talebine henüz bir dönüş yapmış değil

Derne ve yakın sahil kasabalarını yerle bir eden sel felaketinde ölü sayısı ise halen tam olarak bilinmiyor.

Cesetler hala enkaz altında ya da selin denize sürüklediği sahillerde bulunmaya devam ediyor.

Cuma akşamı açıklanan son resmi ölü sayısı 3,753'tür. Binlerce kişi ise hala kayıp.

10 Eylül'de bölgeyi etkisi altına alan kasırga şiddetindeki fırtınanın ardından şehrin yukarısındaki iki eski barajı yıkarak binlerce insanı denize sürükledi.

Öfkeli kent sakinlerinin 18 Eylül'de gerçekleştirdiği gösterilerin ardından yaşanan iki günlük internet kesintisi 21 Eylül Perşembe günü Derne'de yeniden sağlandı.

Uluslararası Af Örgütü ise liman kenti Derne'de çok sayıda kişinin sel felaketini eleştirdiği için tutuklandığını açıkladı.

Kaynak: Mepa News, Africanews

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.