Libya'daki siyasi kriz çözülebilecek mi?

Libya'daki siyasi kriz çözülebilecek mi?

Birleşmiş Milletler, Libya'da durma noktasına gelen anayasal süreci belirleyecek görüşmeleri yeniden canlandırdı.

Birleşmiş Milletler, Libya'da tarafların anayasal süreci belirlemesinee aracılık etmek üzere Trablus'taki Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el Mişri ile ülkenin doğusundaki Tobruk'ta Temsilciler Meclisi Başbakanı Akile Salih'i Cenevre Ofisi'nde bir araya getirecek.

Taraflar arasında Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleşen son görüşmelerde nihai bir sonuca varılamaması sonrası BM öncülüğünde Cenevre'de düzenlenecek müzakerelerde, El Mişri ve Salih, seçimler öncesinde anayasal süreci belirleme konusu üzerinde duracak.

BM'nin Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, görüşmelerde amacın, mümkün olan en kısa sürede ülkede seçimlerin önünü açan bir yol haritası çizilmesi olduğunu duyurdu.

Ancak görüşmelerde cumhurbaşkanlığı adaylığı üzerine anlaşmaya varılamadığı bildirildi. Trablus merkezli Devlet Yüksek Konseyinin ülkenin en üst makamında askeri bir personelin bulunmasını reddetmesi, iki taraf arasında tartışmalara yol açtı. Konsey, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin müttefiki olan Halife Hafter'in ülkenin başına gelmemesi konusunda ısrarcı.

Libya'da şu an için Ulusal Birlik Hükumeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin başbakan seçtiği Fethi Başağa meşru hükümet olarak tanınmak istiyor.

İki tarafın anlaşma sağlayamamasının petrol zengini ülkenin tekrardan savaşa doğru yönelmesine yol açabileceği konusunda endişe ediliyor. Yakın zaman içerisinde Trablus'ta rakip güçlerin çatışmaları sahadaki gerilimi daha da artırıyor.

Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresi doldu

Libya'da Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti'nin 18 ay olarak belirlenen görev süresi sona ererken başkent Trablus sokaklarında hükümete bağlı güçlerin artırıldığı gözlendi.

Trablus'ta son iki gündür hükümete bağlı ek güçlerin konuşlandırıldığı ve silahlı araçların sıkça görüldüğü ifade ediliyor.

Gözlemciler bunu, hükümetin yönetimi devretmeyi reddettiği yönünde verilen bir mesaj olarak değerlendiriyor. Ulusal Birlik Hükümeti'nden birkaç gün önce yapılan açıklamada, ülkedeki siyasi krizden açık bir Anayasa, başkanlık ve parlamento seçimleri yapılarak çıkılabileceği ifade edilmişti.

Dibeybe de daha önceki açıklamalarında görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini belirtiyordu. Başağa, "ülkedeki tüm güvenlik, mali, askeri ve yargı makamlarını, ulusal, yasal ve ahlaki sorumluluklarını üstlenmeye, görev süresi dolmuş hükümetle iş yapmamaya" çağırdı.

Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında belirlenen yol haritasında geçiş süreci yönetiminin görev süresi 18 ay olarak öngörülmüştü.

Kaynak: Euronews, Mepa News

280.jpg

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.