Lozan Anlaşması 2023 yılında bitiyor mu?

Lozan Anlaşması 2023 yılında bitiyor mu?

Lozan Anlaşması'nın bir geçerlilik süresinin olup olmadığı konusu birçok komplo teorisine malzeme olmuş durumda.

Araştırmalara göre Lozan Anlaşması 2023'te bitmiyor ve Lozan Anlaşması'nın bir süresi yok. Antlaşma imzalandığından bu yana Türkiye'de nesilden nesile aktarılan komplo teorileri oldu

Lozan Barış Antlaşması nedir?

Lozan Barış Antlaşması uzun süren görüşmelerin ardından 24 Temmuz 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle birlikte 10 ülkenin temsilcilerinin de yer aldığı İsviçre’nin Lozan kentinde imzalanan bir anlaşmadır.

İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, Yugoslavya ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin temsilcileri arasında imzalanan anlaşmada önemli kararlar alınmıştır.

1.Dünya savaşının ardından Kurtuluş Savaşı’ndan zaferle ayrılan TBMM hükümeti Yunanistan’a karşı elde ettiği zaferin ardından 28 Ekim 1922’de itilaf devletleri tarafından organize edilen Lozan kentindeki barış konferansına davet edildi. Konferansa TBMM hükümetini temsilen Yunanlılarla yapılan Mudanya anlaşması görüşmelerinde de yer alan İsmet İnönü katıldı.

TBMM, İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Romanya, Yugoslavya ve Japonya katılmıştır.

Türk Devleti'ni temsilen İsmet Paşa gitmiştir.

Boğazlarla ilgili görüşmelere SSCB ve Bulgaristan da dahil olmuş, ABD ise gözlemci olarak katılmıştır.

Görüşmeler 20 Kasım 1922'de başlamıştır.

TBMM, iki konuda kesinlikle taviz verilmemesini istemiştir:

Kapitülasyonlar ve Ermeni yurdu.

Görülmelerin kesilme nedenleri

4 Şubat 1923'te görüşmeler kesilmiştir. Buna neden olan anlaşmazlıklar şunlardır:

-Boğazlar Sorunu

-Kapitülasyonlar (en çok tartışılan konudur)

-Musul-Kerkük

-Osmanlı Devleti'nin Borçları

Ne zaman imzalandı?

23 Nisan 1923'te görüşmeler tekrar başlamıştır. 24 Temmuz 1923'te Lozan Barış Antlaşması imzalanmıştır.

Lozan 2023'te bitiyor mu?

Lozan hakkında yaptığı çalışmalarla tanınan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sevtap Demirci  fısıltı olarak dile getirilen "Lozan antlaşmasının 2023'te sona ereceği" iddiasına yanıt veriyor. Demirci şunları söylüyor; "Hem Türkiye'de hem İngiliz arşivlerinde benim neredeyse görmediğim belge kalmadı. Bu belgelerin hiç birisinde bu antlaşma 100 yıl sonra sona erecektir veya bir bitiş tarihi vardır diye bir şey yok."

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum