Lübnan'da Arap aşiretler ile Hizbullah arasındaki çatışmalar nasıl başladı?

Lübnan'da Arap aşiretler ile Hizbullah arasındaki çatışmalar nasıl başladı?

Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen kişiler ile Arap aşiretleri arasında çıkan silahlı çatışmalarda 5 kişi öldü, 10 kişi ise yaralandı.

Beyrut'un güneyinde bir Hizbullah üyesi Cumartesi günü düzenlenen silahlı saldırıda öldürüldü.

Pazar günü yapılan cenaze töreninde ise Arap aşiretleri ile Hizbullah üyeleri arasında çatışma çıktı. Çatışmalarda en az 5 kişi ölürken, 10 kişi de yaralandı. AFP, ölenlerin Hizbullah mensupları olduğunu öne sürdü.

Lübnan Ordusu bölgeye girdi

Yerel kaynaklar, Lübnan Ordusunun çatışmaların yaşandığı "Arap Halidi" bölgesine girdiğini ve olayları kontrol altına almaya çalıştığını duyurdu.

Haberlerde, çatışmalar sırasında Lübnan Ordusundan bir askerin de yaralandığı öne sürüldü.

Lübnan Ordusundan yapılan açıklamada, Beyrut'un güneyinde silahlı kişilere ateş açılacağı duyuruldu.

Çatışmalar nasıl başladı?

Bölgede çıkan çatışmaların sebebi geçtiğimiz yıla dek uzanıyor.

2020 yılında Beyrut'un güneyindeki Halde'de, Sünni Arap aşiretleri ile Hizbullah arasında, 2005 yılındaki Refik Hariri suikastının faili olmakla suçlanan bir ismin posterinin asılması sonrası gerilim yaşanmıştı.

Sünni bir Arap genç olan Hasan Gusn, Hizbullah üyelerine taş attığı iddiasıyla, Hizbullah mensubu Ali Şibli tarafından, keskin nişancı silahıyla annesinin önünde vurularak öldürülmüştü.

Geçtiğimiz gün ise, Hasan Gusn'un abisi, Suriye'de de Hizbullah saflarında savaşmış olan Ali Şibli'yi bir düğünde silahla vurarak öldürdü.

Şibli'nin ölümü sonrasında Sünni Araplarla Hizbullah mensupları arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Sünni aşiretler, Ali Şibli'nin öldürülmesini havaya ateş açarak kutladı.

Şibli'nin cenazesi için bölgeye giden silahlı Hizbullah üyeleri ile Sünni aşiretler arasında çıkan çatışmalarda ölen ve yaralananlar oldu.

Bölgeye ordu güçleri konuşlansa da halen tansiyon yüksek.

Kaynak: TRT Haber, Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum