Lübnan'daki üst düzey Hamas yöneticisi İsrail saldırısında sağ kurtuldu

Lübnan'daki üst düzey Hamas yöneticisi İsrail saldırısında sağ kurtuldu

Adının açıklanmasını istemeyen Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi hedefin Hamas'ın asker alma sorumlusu Basil Salih olduğunu söyledi.

İsrail'in Cumartesi günü Lübnan'a düzenlediği saldırılarda iki sivil ve bir Hizbullah üyesinin öldüğü belirtilirken, güvenlik kaynakları AFP'ye Beyrut'un güneyinde üst düzey bir Hamas yetkilisinin uğradığı suikast girişiminden kurtulduğunu söyledi.

Lübnan'ın resmi Ulusal Haber Ajansı (NNA), İsrail'in insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda güney sınırındaki Hula köyünde bir kişinin öldüğünü, dokuz kişinin de yaralandığını bildirdi.

İsrail ile Hamas'ın müttefiki olan Lübnan merkezli Hizbullah Hareketi, 7 Ekim'de başlayan savaştan bu yana neredeyse her gün karşılıklı olarak çatışıyor.

Hizbullah'a yakın bir kaynak AFP'ye yaptığı açıklamada Hula'da öldürülen kişinin Hizbullah üyesi olduğunu söyledi.

Hula Belediye Başkanı Şakib Koteş ise ölen kişinin bölgedeki bir camiye komşu olan evinin vurulması sonucu hayatını kaybeden bir sivil olduğunu söyledi.

İsrail-Hizbullah arasındaki kısıtlı çatışmalar büyük ölçüde sınır bölgesiyle sınırlı kalırken, Cumartesi günü erken saatlerde düzenlenen bir saldırı İsrail sınırından yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki sahil kasabası Jadra'yı vurdu.

Güvenlik kaygıları nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen Filistinli bir güvenlik görevlisi, dört aydır süren çatışmalarda sınırdan en uzak ikinci ölümcül saldırının "(Hamas) hareketinden üst düzey bir yetkiliye yönelik başarısız bir suikast girişimi olduğunu" söyledi.

NNA olayın bir İsrail insansız hava aracı saldırısı olduğunu bildirdi.

Yine adının açıklanmasını istemeyen Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi hedefin Hamas'ın asker alma sorumlusu Basil Salih olduğunu söyledi.

Yetkili, Salih'in aracına yönelik ilk saldırıdan kısa bir süre sonra İsrail'e ait ikinci bir insansız hava aracının aynı yeri vurduğunu ve iki kişinin öldüğünü söyledi.

Hizbullah saldırıda bir üyesinin öldüğünü açıkladı.

Lübnanlı yetkili Salih'in "hayatta kaldığını ancak sırtında yanıklar oluştuğunu ve tedavi altına alındığını" söyledi.

Yetkili, Salih'in 1967'den bu yana İsrail tarafından işgal altında tutulan Batı Şeria'daki bir "askere alma biriminden sorumlu" olduğunu da sözlerine ekledi.

Lübnan'daki bir Hamas yetkilisi AFP'ye yaptığı açıklamada Cedra saldırısında hiçbir örgüt üyesinin ölmediğini söyledi.

Kurtarma ekiplerinden bir yetkili AFP'ye saldırıda iki sivilin öldüğünü söyledi.

Ancak Hizbullah daha sonra bir üyesinin İsrail ateşiyle öldürüldüğünü duyurdu. Örgüte yakın bir kaynak AFP'ye Halil Faris'in Cedra kasabasında öldürülen iki kişiden biri olduğunu belirtti.

İsrail'den konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

AFP'nin verilerine göre Filistin-İsrail savaşının başlamasından bu yana sınır ötesi ateş sonucu Lübnan'da çoğu Hizbullah savaşçısı olmak üzere 28'i sivil en az 230 kişi hayatını kaybetti.

İsrail ordusuna göre İsrail tarafında ise 9 asker ve 6 sivil öldü.

Ocak ayında İsrail'e atfedilen bir saldırıda Hizbullah'ın Beyrut'un güneyindeki kalesinde Hamas'ın iki numaralı ismi Salih El Aruri hayatını kaybetmişti ki bu Hamas'ın savaş sırasında hedef alınan en üst düzey ismi olarak kayıtlara geçmişti.

Kaynak: Mepa News, AFP

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.