Lukaşenko yeniden aday olacağını açıkladı

Lukaşenko yeniden aday olacağını açıkladı

Muhalefet parlamento ve yerel seçimleri boykot ederken, 1994'ten beri iktidarda olan Belarus lideri gelecek yıl yeniden aday olacağını açıkladı.

Belarus'ta 1994 yılından bu yana iktidarı elinde tutan Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, gelecek yıl yeniden seçime gitme niyetinde olduğunu ve bunun ülkedeki iktidarını 36 yıla çıkarabileceğini söyledi.

Rusya'nın komşusu ve müttefiki olan ülkede sıkı bir şekilde kontrol edilen parlamento ve yerel seçimlerin yapıldığı Pazar günü konuşan Lukashenko, oylamayı "anlamsız bir maskaralık" olarak nitelendiren muhalefeti kınadı.

Ekibi tarafından yönetilen bir sosyal medya kanalına göre Lukaşenko, "Onlara [2025] seçimlerinde aday olacağımı söyleyin" dedi.

"Hiç kimse, hiçbir sorumlu başkan, kendisini savaşa kadar takip eden halkını terk etmez."

Salı günü başlayan ve Pazar günü sona erecek olan parlamento ve yerel seçimler, on yıllardır süren iktidarını uzatmak için sonuçlara hile karıştırdığına inanılan Lukashenko'ya karşı büyük protestolara yol açan 2020 başkanlık seçimlerinden bu yana ülke çapında yapılan ilk oylama.

Seçimler, muhalefetin boykot çağrılarına rağmen Lukaşenko'nun sarsılmaz iktidarını pekiştirecek.

Lukaşenko'ya 2020 seçimlerinde meydan okuduktan sonra komşu Litvanya'da sürgün hayatı yaşayan muhalefet lideri Svetlana Tsikhanouskaya seçmenleri seçimleri boykot etmeye çağırdı.

Tsikhanouskaya bir video açıklamasında, "Oy pusulasında gerçek değişiklikler önerecek hiç kimse yok çünkü rejim sadece kendisine uygun kuklaların yer almasına izin verdi" dedi.

"Açık olalım: Rejimin iktidarını meşrulaştırmak için bu sahte seçimleri kullanma girişimi başarılı olamayacak. Belarus halkı bu sahtekarlığın farkındadır" dedi ve uluslararası toplumu seçim sonuçlarını tanımamaya çağırdı.

Adayların çoğu, kayıt yaptırmalarına izin verilen rejim yanlısı dört partiye mensup: Belaya Rus, Komünist Parti, Liberal Demokrat Parti ve Emek ve Adalet Partisi.

Tüm bu partiler Lukaşenko'nun politikalarını destekliyor. Geçen yıl onlarca başka partinin kaydına izin verilmemişti.

Önde gelen insan hakları grubu Viasna'ya göre şu anda Belarus hapishanelerinde 1,419 siyasi tutuklu bulunuyor. Tutuklular arasında 2022 yılında Nobel Barış Ödülünü kazanan ünlü hak savunucusu Ales Bialiatski de bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.