Macaristan Başbakanı: Mülteci istemiyoruz, sınırlarımızı korumalıyız

Macaristan Başbakanı: Mülteci istemiyoruz, sınırlarımızı korumalıyız

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği'nin mülteci politikasını eleştirdi, ülkesinde mültecileri istemediğinin altını çizdi.

Macaristan’ın 1848-1849 yıllarında Avusturya İmparatorluğu’na karşı verdiği bağımsızlık savaşının 169’uncu yıl dönümü kutlamaları hükumet karşıtı ve yanlısı gösterilere dönüştü.

Başkent Budapeşte’de toplanan binlerce kişi, Başbakanı Viktor Orban’ı protesto etti.

Kalabalığın hemen ötesinde ise Orban’ın destekçileri başka bir gösteri düzenledi.

Özgürlük Savaşı’nın yıl dönümü nedeniyle halka hitap eden Orban ise göçmen politikaları ve kota sistemi nedeniyle Brüksel’e ateş püskürdü.

Orban, “Brüksel’i durdurmalıyız. Sınırlarımızı korumalıyız. Göçmenlerin zorunlu yerleştirilmesini bloke etmeliyiz” dedi.

Orban karşıtı göstericiler daha sonra protestolarına Budapeşte’de yürüyüş yaparak devam etti.

Polisin güvenlik önlemlerini arttırdığı kentte, eski devlet başkanı adayı, muhalif lider László Majtényi, kalabalığa seslendi.

László, Macar halkının AB karşıtı Orban’dan kurtulması gerektiğini, ancak o zaman özgür olabileceğini dile getirdi:

“Özgürlüğü seven bir ulus, dış baskıdan kurtulduğunu söylediğinde değil ancak kendi liderinden kurtulduğunda özgür olabilir”

Euronews muhabiri Andrea Hajagos Budapeşte’den bildiriyor:

“Macaristan’da ulusal bayramlarda günlük politikaların konuşulması artık sıradan bir durum haline geldi. Tartışmalar,özellikle de gelecek yılki seçim kampanyası öncesi daha da alevlenecek gibi görünüyor”

Kaynak: Euronews Türkçe

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.