Macaristan: Daha fazla NATO askeri kabul etmeyeceğiz

Macaristan: Daha fazla NATO askeri kabul etmeyeceğiz

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, ülkesinin Ukrayna kriziyle ilgili topraklarına daha fazla NATO askeri kabul etmeyeceğini söyledi.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, ülkesinin Ukrayna kriziyle ilgili topraklarına daha fazla NATO askeri kabul etmeyeceğini söyledi.

Bakanın Euronews'e yaptığı açıklama, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Polonya ve Romanya'ya fazladan asker gönderdiği, Almanya'nın ise Litvanya'daki asker sayısını artırdığı sırada geldi.

Bu durumu başından beri kabul etmediklerini söyleyen Szijjarto, "Hayır, bunu kabul etmedik ve kabul etmeyeceğiz çünkü ülke topraklarında zaten NATO'nun askerleri var, yani Macar ordusu ve Macar silahlı kuvvetleri, güvenliği garanti altına almak için uygun durumdalar. Bu yüzden Macaristan topraklarında ek birliklere ihtiyacımız yok" ifadelerini kullandı.

"Taraflar en kötü senaryodan kaçınmak için temaslarını sürdürmeli"

ABD, Avrupa ve Rusya'yı Ukrayna kriziyle ilgili "en kötü senaryodan" kaçınmak için temaslarına devam etmeye çağıran Szijjarto, bir çatışma çıkması durumunda "en büyük kaybedenin" Orta Avrupa olacağını vurguladı.

Krizin Soğuk Savaş dönemini ve "yıllarca çekilen acıları" hatırlattığını ifade eden Bakan, "Bu yüzden bu zamanların geri gelmesini istemiyoruz" dedi.

"Soğuk Savaş ruhunun bile geri dönmesini önlemek için uluslararası toplumu elinden gelenin en iyisini yapmaya çağırıyoruz" diyen Macar diplomasisinin lideri, tarih bize ne yazık ki çok net bir şekilde, ne zaman bir Doğu-Batı çatışması olsa Orta Avrupa ülkelerinin kaybettiğini gösterdi. Artık kaybeden olmak istemiyoruz"

"Rusya'ya yaptırımlar başarısız"

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler Moskova'yı, Ukrayna'ya yapılacak herhangi bir askeri müdahalenin, cezalandırıcı ekonomik yaptırımlar da dahil olmak üzere Rusya için "büyük" sonuçları olacağı konusunda uyardı.

Ancak Szijjarto, Rusya'nın Kırım'ı yasadışı bir şekilde ilhak ettiği ve doğu Ukrayna'daki ayrılıkçıları desteklemeye başladığı 2014'ten beri yaptırımlara maruz kaldığına işaret ederek bu tür önlemlerin "işe yaramadığına" inandığını söyledi.

"Yaptırımlar işe yaramıyor. Başarısızlar" diyerek sözlerine devam eden Dışişleri Bakanı, yaptırımların yürürlüğe girmesinden beri Almanya ile Rusya Federasyonu arasındaki ticaretin arttığına dikkat çekti.

Aynı yorumu geçen hafta Rusya ziyaretinde bulunan Başbakan Viktor Orban da yapmıştı. Orban Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında AB yaptırımlarının "Macaristan'a Rusya'dan daha fazla zarar verdiğini" söylemişti.

Tüm üye ülkeler tarafından onaylanması gereken AB yaptırımları 2014'ten beri düzenli olarak yenileniyor. En son ocak ayında uzatılmıştı.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.