Macron: Ukrayna’nın AB’ye katılması onlarca yıl alacak

Macron: Ukrayna’nın AB’ye katılması onlarca yıl alacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne (AB) kabul edilmesinin onlarca yıl alacağını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 76. gününde devam ederken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliğine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Macron’un sözleri, Rusya'nın kazanım elde etmeye çalıştığı Donbas bölgesinde şiddetli çatışmalar devam ederken geldi. Üst düzey bir ABD’li savunma yetkilisi, Rus ilerlemesini "tek haneli kilometrelik ilerleme" olarak nitelendirdi. Luhansk bölgesindeki bir Ukraynalı lider ise ciddi çatışmaların yaşandığını söyledi.

"Ukrayna'nın AB'ye üyeliği onlarca yıl alacak"

Ukrayna, Rusya'nın saldırılarının başlamasından dört gün sonra, bu yıl Şubat ayında AB'ye üyelik başvuru sürecine başladı. Macron, "Ukrayna'nın AB’ye katılmasına izin verme sürecinin muhtemelen birkaç on yıl alacağını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Katılım standartlarını düşürme kararı alınmadıkça ve Avrupa'mızın birliğini yeniden düşünmedikçe gerçek bu" dedi.

Macron, Ukrayna'nın başvurusunu hızlandırmak için AB'nin katı üyelik kriterlerini askıya almak yerine "paralel bir Avrupa topluluğu"nun oluşturulmasını önerdi. Macron, “Böylelikle coğrafi olarak Avrupa'da bulunan ve değerlerimizi paylaşan ülkeleri kazanabiliriz” dedi. 

Ukraynalı yetkililer başvurunun ikinci kısmını gerçekleştirdi

Ukraynalı yetkililer, ülkenin AB üyelik başvurusunun ikinci bölümünü Brüksel'e sunduğunu doğruladı.

Diğer taraftan, ülkelerin, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne saygı duymaktan yeterince güçlü bir ekonomiye sahip olmaya kadar birçok kriteri karşıladıklarını kanıtlamak zorunda oldukları AB üyeliği müzakereleri normalde yıllar alıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, AB'nin Ukrayna'ya bloğa derhal üye olmak için özel bir prosedür kullanmasını önerdi, ancak bu gerçekleşmedi.

Kaynak: NTV

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.