Macron'dan Irak diplomasisi: 'Gerilimi azaltın'

Macron'dan Irak diplomasisi: 'Gerilimi azaltın'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bağımsızlık referandumu sonrası Bağdat ve Erbil'e gerilimi azaltma çağrısı yaptı.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada Macron'un Bağdat hükümeti başbakanı Haydar El İbadi ile dün akşam saatlerinde bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. Açıklamada Macron'un El İbadi'yi 5 Ekim Perşembe günü Paris'e davet ettiği kaydedildi. Açıklamaya göre Macron, İbadi'ye Irak'ın toprak bütünlüğünün önemini belirtirken Kürt halkının haklarının da tanınması gerektiğini ifade etti. Macron, ayrıca Fransa'nın Bağdat ile Erbil arasındaki gerilimin tırmanmaması için Irak'a yardımda bulunmaya hazır olduğunu söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı "IŞİD ile mücadele ve Irak'ın istikrarı önceliği karşısında Iraklılar birlik içinde kalmak zorundadır" diye konuştu.

Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin ofisinden görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada ise Paris davetinin referandum kriziyle ilgisi olmadığı belirtildi. Açıklamada davetin Fransa dışişleri ve savunma bakanlarının 26 Ağustos tarihinde Bağdat'a yaptığı ziyaret sırasında Irak Başbakanı'na iletildiği ve "ikili ilişkileri güçlendirme ve terörizmle mücadele çabalarını yoğunlaştırma" amaçlı olduğu kaydedildi. Ayrıca telefon görüşmesinde "Kürt halkının haklarının tanınma ihtiyacı olduğundan herhangi bir biçimde söz edilmediği" ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.