Macron'dan Sarı Yeleklilere yeni öneri: Göçmen kotası

Macron'dan Sarı Yeleklilere yeni öneri: Göçmen kotası

Hayat pahalılığından şikayet eden Sarı Yelekliler'e "büyük ulusal müzakere" planı sunmaya hazırlanan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkeye gelen göçmen sayısında meclisin yıllık kotalar oluşturmasını gündeme getirdi.

Fransa, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Sarı Yelekliler protestolarının önüne geçmek için sunduğu 'büyük ulusal müzakere' planını tartışıyor.

Cumhurbaşkanı, iki ayı aşkın süredir devam eden Sarı Yelekliler'in protestoları sonrası halka gönderdiği mektubunda göçmen politikasını gündeme taşıdı. Bu konuda ilk defa "Parlamento tarafından tanımlanacak yıllık hedefleri belirleme" ihtimalinden bahseden Macron, daha önceleri sağcı politikacıların göçmenlere uygulanmasını istediği fakat daha sonrasında rafa kaldırılan kota sistemini akıllara getirdi.

Göçmenlik iki bölüme ayrıldı

"Vatandaşlık aynı zamanda birlikte yaşamaktır." şeklinde yazan Fransa lideri, öncelikle iltica hakkı konusunda bir değişiklik olmayacağının garantisini verdi. Fakat "savaş ve işkenceler"den kaçarak ülkeye sığınanlarla, daha iyi hayat şartlarına kavuşmak için Fransa'ya gelenlerin birbirinden ayrılması gerektiğinin de altını çizdi. Cumhurbaşkanı, bu kişiler için meclisin yıllık olarak hedefler (kotalar) belirlemesi ihtimali üzerinde duruyor.

Vatandaşlardan gelecek önerilerin yeni bir 'Ulusal Sözleşme'nin yapılanmasına olanak sunacağını belirten Macron, halka göçmenler konusunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği sorusunu yöneltti: "Ulusumuzdaki entegrasyonu iyileştirmek için ne teklif edersiniz? Göç konusunda, iltica yükümlülüklerimiz yerine getirildiğinde, parlamentonun yıllık hedefler koyabilmesini ister misiniz? Bu soruna çözüm olarak ne önerirsiniz?"

Toplumun birçok kesiminden destekçi bulan Sarı Yelekliler arasında banliyö olarak adlandırılan kentlerin 'fakir' bölgelerinde oturan çoğunluğu göçmenlerden oluşan halk da bulunuyor. Fakat Sarı Yelekliler hareketinde son dönemde aşırı sağa doğru bir kayış gözleniyor.

Yeni iltica yasası tepki çekti

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un göreve geldikten sonra mültecilere yönelik sert politikası tartışma konusu oldu.

Fransa Ulusal Meclisi, geçtiğimiz yıl iltica ve sığınma haklarıyla ilgili yasa tasarısını kabul etti. "Kontrollü" göçün hedeflendiği yeni düzenleme muhalefet ve sivil toplum kuruluşları tarafından iltica hakkını zayıflattığı gerekçesiyle eleştirildi.

Yasa mültecilerin sınır dışı edilme işlemini hızlandırıyor. Buna göre iltica başvurularının tamamlanma süreci 11 aydan 6 aya indirildi, başvuruları kabul edilmeyen mültecilere sınır dışı edilene kadar verilen idari süre 45 günden 90 güne çıkarıldı.

Sınır dışı edilenlerin sayısı arttı

Fransa'ya 2017'de 100 bin kişi sığınma başvurusunda bulundu.

İnsani yardımlar üzerine faaliyet yürüten Cimade Derneği'nin rakamlarına göre; 2017'de 85 bin 408 mülteci Fransa'ya kabul edilmedi. Bu sayın bir önceki yıla göre yüzde 34 oranında arttı.

2016'da 63 bin 845 mülteci Fransa'ya alınmadı, 2015'te bu sayı 15 bin 849 kişiydi.

2017'de sınır dışı edilenlerin sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 14,6 artışla 14 bin 859'a ulaştı.

Diğer yandan 2017'de Avrupa Birliği vatandaşları haricinde 262 bin yabancı Fransa'da oturum izni aldı. Onların 40 binden fazlasını sığınma talebinde bulunanlar oluşturdu. 91'den fazlası ise çoğunluğu aile birleşimi ile oturum hakkı elde edenler oldu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.