Mahkeme cezayı iptal etti: "Sokağa çıkma yasağı kanuni değil"

Mahkeme cezayı iptal etti: "Sokağa çıkma yasağı kanuni değil"

İstanbul, Bakırköy Meydanı’nda "İşimizi geri istiyoruz" eylemi yapan iki öğretmen Nursel Tanrıverdi ile Selvi Polat’a verilen idari para cezaları mahkemelerce iptal edildi.

İstanbul, Bakırköy Meydanı’nda "İşimizi geri istiyoruz" eylemi yapan iki öğretmen Nursel Tanrıverdi ile Selvi Polat’a verilen idari para cezaları mahkemelerce iptal edildi.

Bakırköy 6. Sulh Ceza Hakimliği ile Bakırköy 5. Sulh Ceza Hakimliği, sokağa çıkma yasağının, kanunla düzenlenmiş bir yasak olmadığına, bu sebeple ceza da kesilemeyeceğine hükmetti.

Hakimlik ayrıca, 3 bin 150 liralık para cezasının neden en üst sınırdan kesildiğine de bir açıklama getirilmediğini ekledi.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre; kesilen son iki para cezasıyla ilgili de Nursel Tanrıverdi'nin avukatı Ferdi Yamar aracılığıyla yaptığı itirazlar sonucu, hakimlikler cezaları iptal etti.

Bakırköy 5. Sulh Ceza Hakimi Mustafa Yusuf Sıbıç’ın iptal kararında, Anayasa’nın "Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir"şeklindeki 13. Maddesi hatırlatıldı.

Hakimlik, para cezasına dayanak gösterilen Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 72. Maddesindeki sınırlamalar içerisinde "karantina zorunluluğunun bulunmadığı"belirtildi:

"1593 sayılı (Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun) 232. Maddesinde bu kanunda yazılı yasaklara aykırı hareket edenlere veya zorunluluklara uymayanlara idari para cezası uygulanacağı düzenlenmiş olduğundan salgın veya bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında COVID-19 nedeniyle karantina tedbirlerine uymamanın, 1593 sayılı kanunda açıkça düzenlenen bir zorunluluk olmadığından, bahse konu eylem nedeniyle 1593 sayılı kanunun 232. Maddesinin uygulanması mümkün olmayacaktır."

"Polis tutanağı ihlali ortaya koymuyor”

Hakimlik ayrıca, cezaya konu edilen polis tutanağının da uygunsuz olduğunu ifade etti:

İdari para cezasına dayanak ihlalin niteliğine, eylemin gerçekleşme şekline dair somut veriler içeren, ayrıntılı şekilde ihlali ortaya koyan denetime elverişli tutanağın da Hakimliğimize ibraz edilmemiş olması karşısında itirazın kabulü ile idari yaptırım kararının kaldırılmasına dair karar verilmiştir.

"Kanundaki yasaklar arasında değil”

Bakırköy 6. Sulh Ceza Hakimi Turgut Aydın’ın aynı yöndeki 21 Haziran 2021 tarihli kararında da Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 72. Maddesinde sıralanan yasaklar içerisinde sokağa çıkma yasağının olmadığı belirtildi:

"1593 sayılı (Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun) 72. Maddesinde uygulanabilecek tedbirlerin sınırlı olarak sayıldığı, söz konusu tedbirler arasında sokağa çıkma yasağı tedbirinin yer almadığı görülmektedir."

Kararda ayrıca, 3 bin 150 liralık para cezasının en üst sınırdan uygulanmasına da neden gösterilmediği ifade edildi:

"İdari para cezasına dayanak ve denetime elverişli tutanakların dosyaya ibraz edilmediği, gerekçe gösterilmeden cezanın üst sınırdan uygulandığı, itirazın haklı olduğu sonuç ve kanaatine varılmakla, itirazın kabulü ile idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verilmiştir."

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.