Mahmud Abbas'ın muhtemel halefi olarak atanan Hüseyin el Şerif kimdir?

Mahmud Abbas'ın muhtemel halefi olarak atanan Hüseyin el Şerif kimdir?

Hamas bu hamleyi 'tekeli ve ayrımcılığı pekiştirme' olarak nitelendirdi.

Ramallah merkezli Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Cumartesi günü muhtemel halefini atadı.

Hüseyin el Şeyh, Filistin Devleti ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) yürütme komitesinin başkan yardımcılığına atandı. Bu iki pozisyon da yeni oluşturuldu.

Söz konusu yeni pozisyon ve atama kararı, Cumartesi günü FKÖ yürütme komitesinin oturumunda onaylandı.

Hüseyin el Şeyh atanma kararının ardından Facebook hesabından paylaştığı bir mesajda, “Sayın Başkan, güveniniz için içten ve şükran dolu teşekkürlerimi sunarım” diye yazdı.

"Allah, Filistin ve şehitlerin yemini üzerine, bu güveni koruyacak ve bana verdiğiniz emaneti koruyacağız. Hak ettiğiniz ve temsil ettiğiniz aynı sadakatle teşekkür ederim"

Abbas'ın yakın danışmanı olan El Şeyh, daha önce İsrail işgal güçleriyle güvenlik konularının koordinasyonundan sorumlu bakan olarak görev yapmıştı.

Bu nedenle, İsrail askeri liderleriyle yakın bağları ve Amerikan diplomatlarla iyi ilişkileri var.

2022'de Abbas, El Şeyh'i FKÖ'nin yürütme komitesinin genel sekreterliğine, yani örgütün ikinci en yüksek pozisyonuna atadı.

Filistin Yönetimi içindeki yüksek konumu ve İsrailli ve Amerikalı yetkililerle olan yakın ilişkilerine rağmen, El Şeyh Filistinliler arasında pek popüler değil.

Filistin Politika ve Araştırma Merkezi'nin yaptığı bir ankete göre, 2022'de cumhurbaşkanlığı seçimi yapılsaydı, oyların sadece %3'ünü alacaktı.

El Şeyh'in itibarı, 2012'de bir kadın çalışana cinsel tacizde bulunduğu iddialarıyla da ciddi şekilde zedelendi.

Foreign Policy dergisi geçtiğimiz günlerde, Hüseyin el Şeyh aleyhindeki iddiaların geri çekilmesi için 100.000 dolarlık sus payı ödendiğini ortaya çıkardı.

El Şeyh, iddialarla ilgili soruları yanıtlamayı reddetti.

Hamas, Pazar günü yaptığı açıklamada, El Şeyh'in atanmasını “dışarıdan dayatma” ve “tekelleşmenin ve ayrımcılığın pekiştirilmesi” olarak nitelendirerek eleştirdi.

Hareket, bu kararın “ulusal konsensüsün eksikliği” ve “Filistin halkının iradesini yansıtmadığı”nı da belirtti.

Hamas, öncelikli meselenin, siyasi pozisyonların dağıtılması değil, Filistinlilerin maruz kaldığı İsrail saldırıları, soykırım ve açlık ile mücadele olması gerektiğini vurguladı.

Hamas ayrıca, FKÖ'nün "dış etkilerden bağımsız, demokratik ve ulusal temeller üzerinde" yeniden inşa edilmesini istedi ve Filistinli grupları kararı reddetmeye çağırdı.

Hamas'ın eleştirilerine rağmen, atama Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Ürdün gibi birçok Arap devleti tarafından memnuniyetle karşılandı ve Filistin Yönetimi'nin reformu için "önemli bir adım" olarak nitelendirildi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum