MAK anketi: 'AK Parti seçmeni kızdırdı'

MAK anketi: 'AK Parti seçmeni kızdırdı'

MAK Araştırma şirketinin anketine göre AK Parti’ye oy vermeme gerekçesi sorulan katılımcıların yüzde 49’u “Kızdırdılar” yanıtını verdi.

MAK Araştırma şirketinin anketine göre seçmenin yüzde 41’i, 24 Haziran 2018 seçimlerinde oy verdiği partiden farklı bir partiye oy verecek.

Ankete göre AK Parti’ye oy vermeme gerekçesi sorulan katılımcıların yüzde 49’u “Kızdırdılar” yanıtını verdi.

Türkiye’deki genel seçimlere iki sene var. Ancak muhalefetteki partiler erken seçim çağrısı yapmaya devam ediyor. İktidar bu çağrıları reddederek seçimlerin zamanında düzenleneceğini vurguluyor. Araştırmacılar ise iktidar partisine oy desteğinin azaldığını öne sürüyor, diğer yandan anketlerde AK Parti’nin ortağı MHP’nin de mevcut baraj yüzde 10’u geçemediği görülüyor. AK Parti, anket şirketlerine denetim getirmeyi düşünüyor. Seçim barajının da yüzde 7’ye indirilmesi gündemde.

MAK Danışmanlık’ın ekim ayı anketine katılanların yüzde 41’i “24 Haziran’da oy verdiğim partiden farklı bir partiye oy vereceğim” dedi. Katılanların yüzde 42’si “Aynı partiye oy vereceğim” derken yüzde 17’lik kararsız seçmen dikkat çekti

.secmen1.jpg

Erdoğan’ın yeniden aday olması durumunda yüzde 42’lik seçmen grubu “Kesinlikle oy vermem” yanıtını seçti. Rakiplere göre Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 9, “Kesinlikle oy veririm” diyenlerin oranı ise yüzde 37.

secmen2.jpg

AK Parti seçmeni ‘kızdırdı’

AK Parti’ye oy vermeme gerekçesi sorulan katılımcılardan yüzde 49’u “Kızdırdılar” yanıtını verdi. Küskün seçmen oranının ise yüzde 11 olduğu görüldü.

“Kızdıran kim?” sorusun yanıtlayan katılımcılardan sadece yüzde 9’u lideri işaret etti. Birkaç şeye aynı anda kızan seçmen oranı ise yüzde 21.

secmen3.jpg

Seçmene göre “Ülkedeki en önemli sorun” yüzde 54 ile ekonomi. Ekonomiyi eğitim ve göçmenler izledi.

Katılımcıların yüzde 74’ü kurulduğu günden bugüne kadar en az bir defa AK Parti’ye oy verdiğini belirtti. Bu seçmenlere “Tekrar oy verecek misiniz?” sorusu yöneltildi. Seçmenin yüzde 56’sı “Kesinlikle oy vermeyeceğim” derken yüzde 8’i kararsız.

Katılımcıların yüzde 42’si erken seçimi gerekli görürken yüzde 43’ü erken seçime gerek olmadığı görüşünde.

Ekonomik durum

Diğer yandan “Katılımcılara gelirinizi hangi ifade özetlemektedir” diye de soruldu. Buna göre ”Temel ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum” diyenler yüzde 32, ”Ancak temel ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum” diyenler yüzde 31, ”Temel ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum ama tasarruf yapamıyorum” diyenler yüzde 21, ”Tüm ihtiyaçlarımı karşılıyorum ve tasarruflar yapabiliyorum” diyenler ise yüzde 6.

secmen4.jpg

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum