Makedonyalı meşhur alim Molla Mahmud Efendi Aslani vefat etti

Makedonyalı meşhur alim Molla Mahmud Efendi Aslani vefat etti

Kuzey Makedonya Müslümanlarının İslami kimliğini korumasında önemli pay sahibi olduğu belirtilen Molla Mahmud Efendi Aslani'nin 89 yaşında vefat ettiği duyuruldu.

Arnavutların çoğunlukta olduğu Tetova (Kalkandelen) şehrinde yaşayan ve hafız yetiştirmekle ünlü Molla Mahmud Efendi Aslani'nin 89 yaşında vefat ettiği açıklandı.

Molla Mahmud Efendi Aslani yarım asırdan uzun süredir Tetova şehri başta olmak üzere Kuzey Makedonya'daki İslami eğitim faaliyetleriyle ülkedeki Müslümanların İslami kimliğini korumasında önemli bir şahsiyet olarak görülmekteydi.

Molla Mahmud Efendi Aslani kimdir?

15 Mart 1932'de dönemin Yugoslavya Krallığı sınırları içerisinde bulunan Tetova (Kalkandelen) şehrinde dindar bir Arnavut ailede doğan Molla Mahmud Efendi Aslani, Tetova Medresesi'nde küçük yaşta eğitime başladı.

2. Dünya Savaşı'yla Yugoslavya'da iktidara gelen Tito rejimi 1946-1950 döneminde peş peşe yasaklarla Yugoslavya genelinde İslami eğitim ve pratiklere büyük darbe vurdu. Yugoslavya'da bu dönemde Bosna-Hersek'teki Gazi Hüsrev Bey ve İbrahim Paşa medreseleri dışında tüm medreseler kapatıldığından Tetova Medresesi'nin de kapısına kilit vuruldu. Yugoslavya genelinde çarşaf, İslam şeriatı mahkemeleri yasaklandı, Kur'an eğitimine dahi büyük sınırlamalar getirildi.

Bu baskı ortamında Mahmud Aslani kapatılan Tetova Medresesi hocalarının yasaklı özel derslerine gizlilik içerisinde devam etti, hafız oldu ve Arapça öğrendi. Aynı gizlilik içerisinde Tetova'da gençlere eğitim vermeye başladı.

1960'lı yıllarda Tito rejiminin Arap dünyası ile ilişkilerinin artması üzerine Yugoslavya genelinde Müslümanlar üzerindeki baskılarda hafiflemeler görüldü. 1967'de Molla Mahmud Efendi Aslani dini eğitim çalışmalarını açık hale getirdi, Tetova'daki Alaca Camii'nde ders vermeye başladı. Bununla birlikte Molla Mahmud Efendi Aslani ve talebelerine yönelik baskılar sürdü.

Talebelerinin aktardığına göre 1967'den itibaren Molla Mahmud Efendi Aslani halka çeşitli seviyelerde dini eğitim verdi.

Kur'an, Arapça, dini bilgiler eğitiminin yanı sıra yüzlerce hafız yetiştirdi. Kuzey Makedonya Müslümanlarının birliğinde, Yugoslavya döneminde ve sonrasında Müslüman olmayan yönetimin baskılarına karşı mücadele vermesinde pay sahibiydi.

Yugoslavya'nın dağılmasının ardından Molla Mahmud Efendi Aslani diğer ülkelerden Müslümanlarla da iletişime geçme imkanı bulmuş ve dış ziyaretler gerçekleştirmişti.

Molla Mahmud Efendi Aslani'ye Suudi Arabistan'ın Cidde şehrindeki Uluslararası Hafızlık Teşkilatı tarafından 2012 yılında "dünyanın en iyi muallimi" unvanı ve ödülü verilmişti.

Molla Mahmud Efendi Aslani ile Arnavutça bir röportaj

Molla Mahmud Efendi Aslani'ye Cidde'de "dünyanın en iyi muallimi" unvanı ve ödülü verilmesi, 2012

Kuzey Makedonya'da Müslümanlar çoğunluğa geçecek

2021 itibariyle yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahip olan Kuzey Makedonya'da Müslümanların nüfusa oranının %40'a ulaştığı tahmin ediliyor. Ülkedeki Müslümanların nüfus artış hızı daha fazla olduğundan, bir nesil sonra Kuzey Makedonya'da Müslümanların çoğunluğa geçmesi bekleniyor.

Kuzey Makedonya Müslümanları, Batı Trakyalı ve Sancaklı Müslümanlarla beraber Balkanların en dindar Müslüman topluluğu olarak biliniyor. Yapılan anketlere göre Kuzey Makedonya Müslümanları İslami pratiklere devamlılıkta Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bulunuyor.

Kuzey Makedonya Müslümanlarının çoğunluğunu Arnavutlar oluşturuyor. Ülkede Türklerin yanı sıra Torbeş ve Gorani olarak isimlendirilen Slav Müslümanlar da bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.