Malcolm X suikastı dosyası tekrar açılıyor

Malcolm X suikastı dosyası tekrar açılıyor

ABD'de, 1965'te suikasta uğrayan insan hakları aktivisti Malcolm X'in dosyası yeniden açıldı.

ABD'de, 1965'te suikasta uğrayan insan hakları aktivisti Malcolm X, diğer adıyla El-Hacc Malik El-Şahbaz'ın dosyası Netflix'te yayınlanan bir belgesel üzerine yeniden açıldı.

Siyahi Müslüman El-Şahbaz, ABD'nin New York şehrinde 21 Şubat 1965'te karısı ve çocuklarının önünde suikasta uğramış ve yaşamını yitirmişti. Suikasta karıştığı belirtilen üç kişi ise ömür boyu hapse mahkum edildi ancak belgeselde bu kişilerden ikisinin suçluluğuna yönelik delillerin yetersizliği ortaya konuyor. Daha da ötesi bu kişilerin suikast sırasında olay yerinde dahi olmadıklarını gösteren tanıklıklar ve kanıtlar mevcut.

New York'taki Audubon Salonu'nda konuşma yaparken vurulan El-Şahbaz, bu olaydan bir yıl önce İslam Ulusu (Nation of İslam) adlı örgütten ayrılmış ve bu nedenle ölüm tehditleri almıştı. Bu örgütün bilinen üç üyesi Mücahid Abdul Halim (Thomas Hagan), Muhammed Abdul Aziz (Norman 3X Butler) ve Halil İslam (Thomas 15X Johnson) 1966'da çıkarıldıkları mahkemede tutuklanarak hapse atılmıştı.

O dönem Halim, suikasta dahli olduğunu kabul eden tek kişi oldu ancak Aziz ve İslam'ın olayda yer almadıklarını beyan etti. Her iki isim de takip eden yıllar boyunca suçsuz olduklarını söyledi.

İsmini temize çıkarmak için çabalıyor

Netflix'te yayınlanan 6 bölümlük 'Malcolm X'i Kim Öldürdü?' adlı belgeselde tarihçi Abdur Rahman, Muhammed Aziz ve İslam'ın suçsuz olduğunu kanıtlayacak tanıklıklar ve kanıtlar olduğunu anlatıyor. Örneğin Aziz'in suikast sırasında yaralı ayağı için doktor randevusu olduğu, sakatlığının doktoru ve birkaç görgü tanığı tarafından da teyit edildiği aktarılıyor. Aziz "Suikast olduğu saatlerde evde ayağımı uzatmış dinleniyordum ve olayı radyodan duydum" diyor.

İslam hayatını 2009 yılında kaybetti. Aziz ise 1985 yılında şartlı tahliye ile salındı. Bugün 81 yaşında olan Aziz 'Masumiyet Projesi' organizasyonu ile birlikte çalışarak ismini temize çıkarmayı umut ediyor. Manhattan Savcısı Cyrus Vance Jr. da belgeselde izledikleri sonrasında dosyayı yeniden açma kararı verdi.

Suikastın gerçek failleri FBI dosyasında

Olaydan on yıl kadar sonra yazdığı bir yeminli ifadede Halim, kendisi ile birlikte suikastı planlayan dört kişiden bahsetti ve bu kişileri o dönem insan hakları avukatı olan William Kunstler'e anlattı. Kunstler daha sonra bilgi edinme yasası ile daha önceden üzerinde gizlilik olan FBI belgelerini elde etti ve bu belgelerde yer alan kişilerin Halim'in tarif ettiği kişiler olduğunu gördü.

Ne var ki, 1978 yılında Aziz ile İslam'ın beraat taleplerini reddeden hakim bu kişilerin yer aldığı FBI dokümanlarının mahkemeye gösterilmediğini ileri sürüyor.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.