Maldivler ile Hindistan arasında tansiyon yükseliyor

Maldivler ile Hindistan arasında tansiyon yükseliyor

Ada ülkesi Maldivler ile Hindistan arasında gerilim karşılıklı açıklamalarda yükseliyor.

Maldivler, Hindistan'a 15 Mart'a kadar askerlerini topraklarından çekmesi çağrısında bulundu.

Talep Devlet Başkanı Muhammed Muizzu'dan geldi.

Dışişleri Bakanlığı'nda her iki ülkeden üst düzey heyetler arasında yapılan görüşmelerde Muizzu askerlerin ayrılmasını önerdi.

Başkanlık Ofisi Politika Direktörü Ahmed Nazim gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu toplantıda, Başkan Muizzu adına Maldiv heyeti Hint askerlerinin 15 Mart'a kadar çekilmesini önerdi. Bu tarih hükümet ve özellikle de Başkan tarafından gündeme getirildi. Bu tartışmalar devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Nazim sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta Hint birliklerinin Maldivler'de kalamayacağıdır. Bu hükümetin politikası budur. Bu aynı zamanda başkanın sözü ve Maldiv halkının da isteğidir."

Hindistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise görüşmede iki ülke arasında iş birliğine ilişkin çeşitli konuların ele alındığı belirtildi. Açıklamada askerlerin adalardan ayrılması konusuna değinilmedi.

Yaklaşık 80 Hint askerinden oluşan bir birlik, Yeni Delhi tarafından Maldivler'e verilen askeri teçhizata destek sağlamak ve bölgedeki insani yardım faaliyetlerine yardımcı olmak üzere Maldivler'de konuşlanmış durumdaydı.

Maldivler lideri Muizzu seçim kampanyasında Hindistan'ın ülkedeki etkisini egemenliğe yönelik bir tehdit olarak nitelendirmiş ve Hint birliklerini ülkeden gönderme sözü vermişti.

Maldivler Hindistan'dan uzaklaşmasına paralel olarak Çin ile yakın ilişkiler geliştiriyor.

Çin ve Maldivler, Muizzu'nun geçen hafta Pekin'e yaptığı ilk resmi ziyaret sırasında, Çin'in Maldivler'deki yatırımlarını artırmasına zemin hazırlayan "kapsamlı bir stratejik iş birliği ortaklığı" üzerinde anlaşmıştı.

Dünya Bankası verilerine göre Maldivler'in Çin'e 1.37 milyar dolar borcu bulunuyor. Bu Maldivler'in toplam borcunun yaklaşık yüzde 20'sine tekabül ediyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.