Malezya'da bazı İslam kanunları 'anayasaya aykırı' bulundu

Malezya'da bazı İslam kanunları 'anayasaya aykırı' bulundu

Etnik Malay Müslüman kültürünün kalbi olarak görülen Kelantan, 1990 yılından bu yana muhalefetteki Parti Islam SeMalaysia (PAS) tarafından yönetiliyor.

Malezya'nın en üst mahkemesi, ülkenin hukuk sistemi üzerinde önemli etkileri olabilecek dönüm noktası niteliğindeki bir kararla, kuzeydoğudaki Kelantan eyaletindeki 16 İslami kanunun "anayasaya aykırı" olduğuna hükmetti.

Federal Mahkeme Cuma günü 8'e karşı 1 oyla, Kelantan eyalet hükümetinin erkekler arası cinsel ilişki ve cinsel tacize, yanlış bilgi bulundurmaktan sarhoşluğa ve tartı ölçümlerine kadar pek çok suçu düzenleyen bu yasaları yürürlüğe koyma yetkisine sahip olmadığına, zira bu suçların zaten federal yasalar kapsamında yer aldığına ve federal parlamentonun sorumluluğunda olduğuna hükmetti.

Malezya, eyaletlerin resmi din olan İslam ile ilgili yasalar üzerinde yargı yetkisine sahip olduğu federal bir devlet. Ayrıca, nüfusun yüzde 60'ından fazlasını oluşturan Müslümanlar için İslam hukukunun kişisel ve ailevi konularda ve dinlerinin gereklerinin yerine getirilmesinde geçerli olduğu ikili bir hukuk sistemine sahiptir. Diğer tüm suçlar sivil mahkemeler tarafından ele alınmaktadır.

Etnik Malay Müslüman kültürünün kalbi olarak görülen Kelantan, 1990 yılından bu yana muhalefetteki Parti Islam SeMalaysia (PAS) tarafından yönetiliyor.

Başyargıç Tengku Maimun Tuan Mai, Malezya'nın BFM radyosu tarafından dokuz yargıçlı heyetin bulgularını açıklarken "Parlamento ve eyalet yasama organlarının gücü Federal Anayasa ile sınırlıdır ve istedikleri yasayı yapamazlar" dedi.

Dava 2022 yılında Kelantanlı avukat Nik Elin Zurina Nik Abdul Rashid ve kızı tarafından, eyalet hükümetinin İslami suçlarla ilgili yeni bir dizi yasa çıkarmasının ardından açılmıştı.

İkili, 18 yasanın eyalet meclisinin yetkisi dışında olduğunu ve zaten parlamento tarafından kapsandığını savunarak anayasaya uygunluğuna itiraz etti.

Federal Mahkeme diğer iki yasayı iptal etmedi ve iki kadının davayı İslam'ın konumuna ya da İslami hukuk sistemine meydan okumak için açmadıklarını vurguladı.

Karar öncesinde aralarında PAS destekçileri ve muhafazakar Müslümanların da bulunduğu yaklaşık 1000 kişi Putrajaya'daki mahkemenin önünde toplandı.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum