Mali yönetimi El Kaide ile müzakere için heyet kuracak

Mali yönetimi El Kaide ile müzakere için heyet kuracak

Mali yönetimi, ülkeyi etkisi altına alan El Kaide bağlantılı cihat yanlılarıyla müzakere etmek için İslami bir heyet kurulacağını açıkladı.

Mali yönetimi, ülkeyi etkisi altına alan El Kaide bağlantılı cihat yanlılarıyla müzakere etmek için İslami bir heyet kurulacağını açıkladı.

El Cezire'nin aktardığı habere göre, Mali yönetiminden yapılan açıklamada, El Kaide ile müzakere edilmesi için Din İşleri Bakanlığı'ndan bir heyet teşkil edilmesini istendi.

Söz konusu açıklama, uzun süredir gündemdeki müzakere tartışmalarında ilk somut adım niteliğinde.

Fransa ise bölgede cihat yanlısı gruplarla müzakere edilmesine karşı çıkmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu gruplarla müzakere eden ülkelerle ortak operasyonlar gerçekleştirmeyeceklerini söylemişti.

Heyet oluşturulacak

Yönetimin isteği doğrultusunda bakanlık, Yüksek İslami Konsey'den, El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) ile görüşmelere başlamasını istedi.

Bakanlık sözcüsü Khalil Camara, talebi doğruladı.

Yüksek İslami Konsey yetkilileri, sadece Malili olan gruplarla görüşüleceğini, yabancı merkezli grupların müzakerelere dahil edilmeyeceğini kaydetti.

CNİM, çoğunlukla Malili savaşçılardan oluşmakla beraber, grubun lider ve savaşçı kadrosunda önemli ölçüde Cezayir ve diğer ülkelerin vatandaşlarının olduğu da biliniyor.

El Kaide'nin müzakerelere yaklaşımı

El Kaide'nin Batı Afrika kolu CNİM, 2020 yılının Mart ayında, Fransa Mali'den çekilirse yerel güçlerle müzakere yapabileceklerini açıklamıştı.

Fransa'nın bölgede halkı birbirine düşürdüğü, kabileler arası anlaşmazlıkları derinleştirdiği ve sosyal yapıyı parçaladığı, bu şekilde işgali derinleştirdiği ifade edildi.

CNİM, açıklamada yerel hükümetle müzakerelere hazır olduklarını ve tek şartlarının Fransız işgalinin sona erdirilmesi olduğunu belirtmiş, İslam şeriatının Mali halkını birleştirdiğini vurgulamıştı.

Açıklamada Bamako hükümetine, Fransa ve Birleşmiş Milletler'in Mali işgalini sona erdirirlerse müzakerelerin gerçekleştirileceği ve savaşın sona ereceği çağrısı yapılmıştı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.