Mali'de altın madeninde meydana gelen göçükte en az 70 işçi öldü

Mali'de altın madeninde meydana gelen göçükte en az 70 işçi öldü

Mali'deki altın madenciliğine Kanada, Avustralya ve İngiltere hakim olsa da rezervlerin bolluğu nedeniyle küçük tip madenlerin sayısı oldukça fazla.

Yetkililer, Mali'nin güneybatısında geçen hafta bir altın madeninin çökmesi sonucu 70'ten fazla kişinin öldüğünü, bunun maden kazalarına meyilli bir bölgede yaşanan son felaket olduğunu söyledi.

Ulusal Jeoloji ve Madencilik Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili olan Karim Bethe, Çarşamba günü Associated Press ile ayrıntıları paylaştı ve olayı bir “kaza" olarak nitelendirdi.

Güneybatıdaki Kangaba kasabasındaki altın madencilerinin yetkilisi ve aynı zamanda yerel bir meclis üyesi olan Oumar Sidibe, AFP haber ajansına ölü sayısını doğruladı.

"Her şey bir gürültüyle başladı. Yer sarsılmaya başladı," dedi Sidibe.

"Sahada 200'den fazla altın madencisi vardı."

Cuma günü meydana gelen maden çökmesine neyin sebep olduğu netlik kazanmazken, Maden Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada güneybatı Koulikoro bölgesindeki Kangaba ilçesinde "birkaç" madencinin öldüğünü tahmin ettiğini söyledi.

Bakanlık, göçükten "derin üzüntü" duyduğunu belirterek madencileri ve bölgedeki toplulukları "güvenlik kurallarına uymaya" çağırdı.

Bakanlık sözcüsü Baye Coulibaly de Çarşamba günü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada altın arayıcılarının "gerekli standartlara uymadan" kazı yaptıklarını söyledi.

Coulibaly, "Onlara birkaç kez nafile tavsiyelerde bulunduk" dedi.

Mali hükümeti "kederli ailelere ve Mali halkına en derin taziyelerini" sundu.

Ayrıca "maden sahalarının yakınında yaşayan toplulukları ve altın madencilerini güvenlik gerekliliklerine titizlikle uymaya ve yalnızca altın aramaya ayrılmış alanlar içinde çalışmaya" çağırdı.

Afrika'nın üçüncü büyük altın üreticisi Mali'de küçük ölçekli, gayrı resmi madenciler özellikle uzak bölgelerde güvenlik önlemlerini göz ardı etmekle suçlanıyor ve bu tür kazalara sıkça rastlanıyor.

AP'ye konuşan Berthe, "Gelecekte bu tür kazaların yaşanmaması için devletin bu küçük madencilik sektörüne bir düzen getirmesi gerekiyor" dedi.

Mali'nin madencilik sektörüne Kanada'nın Barrick Gold ve B2Gold, Avustralya'nın Resolute Mining ve İngiltere'nin Hummingbird Resources gibi yabancı gruplar hakim olsa da, küçük ölçekli madenler gelişmeye ve binlerce altın madencisini çekmeye devam ediyor.

ABD Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Uluslararası Ticaret İdaresi'ne göre "Altın, Mali'nin açık ara en önemli ihracatı ve 2021'deki toplam ihracatın yüzde 80'inden fazlasını oluşturuyor."

İdare, iki milyondan fazla insanın ya da Mali nüfusunun yüzde 10'undan fazlasının gelir için madencilik sektörüne bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Eski Maden Bakanı Lamine Seydou Traore geçen yıl yaptığı açıklamada Mali'nin 2022 yılında 72,2 ton altın ürettiğini ve bu madenin ulusal bütçenin yüzde 25'ine, ihracat gelirlerinin yüzde 75'ine ve gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 10'una katkıda bulunduğunu söyledi.

Ancak Sahel bölgesinde altın madenciliği tehlikeli ve insan hakları örgütleri küçük çaplı madencilik faaliyetlerinde çocuk işçi kullanılmasını defalarca kınadı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.