Mali'de cihat yanlılarına karşı savaşa başlayan Rus güçler ilk kayıplarını verdi

Mali'de cihat yanlılarına karşı savaşa başlayan Rus güçler ilk kayıplarını verdi

Mali'ye müdahil olan Rus paralı asker firması Wagner'in bölgede aktif çatışmalara başladığı ve ilk kayıplarını verdiği bildirildi.

Mali'ye müdahil olan Rus paralı asker firması Wagner'in bölgede aktif çatışmalara başladığı ve ilk kayıplarını verdiği bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen ve "Putin'in gizli ordusu" olarak anılan özel güvenlik şirketi Wagner, bir süredir Mali'de merkezi hükümetin talebiyle konuşlanmayı sürdürüyordu.

Yerel kaynaklar, Wagner güçlerinin Mali'de cihat yanlılarına karşı fiilen çatışmalara girmeye başladığını aktarıyor.

Bölgeden aktarılan bilgilere göre, Mopti bölgesindeki Bandiagara ve Bankass yerleşimleri yakınında, El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) ile Rus güçleri arasında çatışma çıktı.

Yaşanan çatışmalarda Rus güçlerinden ölü ve yaralılar olduğu kaydedildi. Cihat yanlısı grupların da kayıp verdiği belirtildi.

Bölgenin konumu:

Sivillere yönelik ihlaller artıyor

Öte yandan bölge kaynakları Rus güçlerinin, Mali'nin orta kesiminde Müslüman sivillere yönelik ihlallerinde de artış yaşandığını vurguluyor.

Rus paralı askerlerin sivillere ait merkezlerde ve pazar yerlerinde ihlallerde bulunduğu, yer yer sivillere ateş açılma olaylarının rapor edildiği, sivillerden ölen ve yaralananlar olduğu öne sürülüyor.

Rusya'nın Mali'ye müdahil olmasıyla, Mali'de sivillere yönelik saldırılarda artış yaşanmasından endişe ediliyordu.

Bölge 2013 yılında Fransız öncülüğündeki Batı koalisyonunun askeri müdahalesiyle karşı karşıya kalmıştı. Aradan geçen 8 yıla rağmen Fransa cihat yanlısı grupları mağlup edememiş, Mali'de darbeyle iş başına gelen hükümet bölgeye Rus paralı askerleri davet etmişti.

Rus askerlerin Mali'de konuşlanmaya başlamasının ardından Fransız güçleri Mali'nin birçok bölgesinden çekilmeye başlamış, hükümet güçleriyle ortak operasyonları da askıya almıştı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum