Mali'de darbe sonrası yeni dönem tartışmaları devam ediyor

Mali'de darbe sonrası yeni dönem tartışmaları devam ediyor

Mali'de aktivistler ile ordu arasında geçiş hükümetinin yapısının nasıl olması gerektiğine dair fikir ayrılıkları sürüyor.

Mali’deki 'Milli Geçiş Konseyi’nin yapısına dair ordu ile siyasi partiler ve aktivistlerin karşı karşıya geldiği dönemde yeni bir siyasi fırtınanın yaklaşmakta olduğu görülüyor.

'Milli Geçiş Konseyi’nin, Batı Afrika ülkesi Mali'nin geçiş hükümeti olarak hizmet vermesi için tasarlanmıştı.

10 Kasım’da resmileşen hükümet tasarısına göre 121 koltuğun 22’sinin verildiği ordu, bu taksimden aslan payını almış oldu.

İbrahim Boubacar Keita’nın devrilmesinin önünü açan protesto gösterilerini tertip eden 5 Haziran Hareketi 8 koltuk alırken, 11 koltuk da siyasi partilere verildi.

Ortaya çıkan bu tablonun ardından, ordu birçok STK tarafından ülkedeki yasama organını kontrol altına almaya ve “Mali demokrasisini gömmeye” çalışmakla suçlandı.

Keita’nın Ağustos ayında gerçekleşen askeri darbe ile görevden alınmasının ardından ordu, geçiş hükümetinin başkanı olarak Bah Ndaw’ı, başkan yardımcısı olarak da darbenin lideri Binbaşı Assimi Goita’yı atamıştı.

Geçiş hükümetinin görev süresi 18 ay olarak belirlenirken, bu sürenin sonunda sivil demokratik bir hükümet oluşturulması kararlaştırılmıştı.

Taraflar arasında devam eden fikir ayrılıkları, seçim planlarını, milli uzlaşma sürecini ve ülkenin kuzeyindeki militanlara karşı yürütülen savaşı tehdit etmektedir.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.