Mali'de düğüne hava saldırısı: 18 ölü, 20 yaralı

Mali'de düğüne hava saldırısı: 18 ölü, 20 yaralı

Fransa'nın yoğun askeri varlık gösterdiği Mali'de bir düğüne düzenlenen hava saldırısında en az 18 sivil ölürken 20 sivil de yaralandı.

Fransa'nın 2013 yılında başlattığı askeri müdahalesinin devam ettiği Mali'de bir düğüne düzenlenen hava saldırısında en az 18 sivil ölürken 20 sivil de yaralandı.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, Mali'nin orta kesiminde bulunan Mopti bölgesine bağlı Douentza yerleşimi yakınında yer alan Bounti köyünde bir düğün, savaş helikopterlerince vuruldu.

3 Ocak günü gerçekleştirilen saldırının hedefi olan Müslüman Fulani köyünde en az 18 sivilin katledildiği, 20 sivilin de yaralandığı bildirildi.

Bazı yerel kaynaklar, toplam ölü ve yaralı sayısının 100'e ulaştığını ifade etti.

Saldırıyı Fransız güçlerinin mı, Fransız destekli hükümet birliklerinin mi gerçekleştirdiği anlaşılamadı.

Bounti köyünün konumu:

"Fransa sivillerden intikam alıyor"

Saldırının, ülkede Fransız güçlerine yönelik saldırıların arttığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.

Mali'nin orta kesimindeki Mopti bölgesinde 28 Aralık 2020, doğu kesimindeki Menaka bölgesinde 2 Ocak 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen saldırılarda 5 Fransız askerin ölmüş, biri yaralanmıştı. Saldırıları El Kaide'nin bölgedeki yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) üstlenmişti.

Bölge kaynakları, Fransa'nın yaşadığı askeri kayıpların ardından sivilleri keyfi olarak hedef aldığını ve intikam amacı güttüğünü öne sürdü.

Fransa'nın Mali'deki varlığı

11 Ocak 2013 tarihinde Barı Afrika ülkesi Mali'ye askeri müdahalede bulunan Fransa, yaklaşık 7 yıldır ülkede askeri varlığını sürdürüyor.

Fransa şimdiye kadar ülkede bazı cihat yanlısı liderlerin öldürülmesi ve El Kaide'nin elinde tuttuğu yerleşimlerden çıkarılması gibi taktik başarılar elde etse de, stratejik boyutta hedeflerine ulaşamadı.

El Kaide'nin yeniden organize oluşu

Fransa müdahalesinin ardından Mali kuzeyindeki çöl bölgelerine ve sınır hatlarına çekilen El Kaide bağlantılı gruplar, bir süre sonra yeniden organize oldu.

2017 yılının Mart ayında bu gruplar kapsamlı bir birleşmeye gitti.

Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) adı altında gerçekleştirilen birleşim, bölgede var olan tüm El Kaide bağlantılı grupları bir araya getirdi. Bu gruplar arasında Ensaruddin, El Murabitun, Macina Özgürlük Cephesi ve İslami Mağrip El Kaidesi'nin Sahra kolu bulunuyordu.

Bu birleşimin ardından Batı Afrika bölgesinde ve bilhassa Mali özelinde saldırılar daha kapsamlı, daha organize ve daha sık hale geldi.

Özellikle Mali'nin kuzeyindeki Timbuktu, Tessalit, Gao, Kidal gibi bölgelerde ve ülkenin orta kesimindeki Mopti çevresinde saldırılarını artıran grup karşısında Fransa öncülüğündeki güçlerin kayıpları günden güne arttı.

Mali neden önemli?

Batı Afrika'da bir kavşak noktası niteliğinde olan Mali, hem bölgede çıkarı olan devletler hem de devlet dışı silahlı aktörler için önemli bir merkez.

Aynı zamanda ülke, Afrika'da doğal kaynaklar bakımından en zengin ülkelerden biri.

Sömürge öncesi dönemde Mali'ye hükmedenler zenginlikleriyle anılıyordu.

Bilhassa 14'üncü yüzyılda Batı Afrika'da bulunan Mali Krallığı'nın başındaki Mansa Musa, bugün tarihçiler tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en zengin insanı olarak kabul ediliyor.

Zenginliği bugüne kadar ulaşan ülkede altın, elmas, mücevherat, Boksit, Uranyum, Fosfat gibi madenler bol miktarda bulunuyor.

Söz konusu yerel kaynaklar da Mali'yi Fransa için oldukça önemli kılan bir başka etken.

Buna ek olarak cihat yanlılarının ülkeyi, tüm Batı Afrika'daki Fransız çıkarlarına karşı bir üs olarak kullanması ve ülke coğrafyasının da buna elverişliliği, Fransa'nın Mali'ye verdiği önemin sebeplerinden.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, Mali'de savaşın bir süre daha devam edeceğini söylemek güç değil.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.