Mali'den çekilen Fransız ve Avrupalı askerleri Nijer kabul etti

Mali'den çekilen Fransız ve Avrupalı askerleri Nijer kabul etti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mali'den çekilen yabancı askerlerin Nijer'de konuşlanacağını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mali'den çekilen yabancı askerlerin Nijer'de konuşlanacağını açıkladı.

Macron, Elysee Sarayı'nda Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo ile ortak basın toplantısı düzenledi.

"Tam çekilme olmayacak"

Mali'deki Fransız askerlerinin kademeli şekilde geri çekileceklerini ancak Sahel bölgesinden tamamen çekilmeyeceklerini ifade eden Macron, "terörle mücadele" için bölgede kalmaya devam edeceklerini belirtti.

Mali'deki Tabuka Görev Gücünde yer alan Avrupa ülkeleri askerlerinin, Nijer makamlarının mutabakatı üzerine Nijer'in Mali'ye yakın sınır bölgesine konuşlandırılacağını ifade eden Macron, Mali ile Fransa arasında son dönemde yaşanan diplomatik krize atıfta bulunarak "Fransa ve Avrupalı müttefikleri, stratejisini ve gizli ajandasını paylaşmadığı yetkililerin yanında askeri olarak angaje kalamaz." dedi.

Fransa'nın Mali'deki Gossi, Menaka ve Gao bölgelerinde bulunan askeri üslerini 4 ila 6 ay içerisinde kapatması bekleniyor.

Öte yandan Macron Afrika'daki Fransa karşıtlığının dışarıdan fonlandığını iddia etti

Macron, bir gazetecinin sorusu üzerine, Fransa'nın Mali'de 9 yıllık askeri varlığını "başarısızlık" olarak nitelendirilmesi yönündeki yorumları kabul etmediğini söyledi.

Emmanuel Macron, Sahel bölgesinde yükselen Fransa karşıtlığının dışarıdan fonlandığını iddia etti.

El Kaide'nin Batı Afrika'daki yapılanması olan 'Nusret el İslam vel Muslimin' grubu, başta Mali olmak üzere birçok bölge ülkesinde varlık gösteriyor.

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.