McDonald's satışlarındaki düşüşle ilgili İsrail'i suçluyor

McDonald's satışlarındaki düşüşle ilgili İsrail'i suçluyor

Satışlarda yaşanan düşüş, Müslüman ülkelerdeki müşterilerin McDonald's'ın İsrail'e destek verdiği gerekçesiyle boykot etmesinin ardından geldi.

McDonald’s, fast food devinin yaklaşık dört yıl sonra ilk çeyrek satış hedefini yakalayamamasında İsrail'in Gazze'deki savaşını bir faktör olarak gösterdi.

McDonald's CEO'su Chris Kempczinski Pazartesi günü yaptığı açıklamada savaşın Orta Doğu ülkeleri ile Malezya ve Endonezya gibi nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan diğer ülkelerdeki satışlar üzerinde "iç karartıcı" bir etkisi olduğunu söyledi.

Kempczinski bir telekonferans görüşmesinde "Bu çatışma, bu savaş devam ettiği sürece... bu konuda önemli bir gelişme görmeyi beklemiyoruz" dedi.

"Yaşananlar bir insanlık trajedisi ve bence bu bizim gibi markalar üzerinde baskı yaratıyor."

Fast food zincirinin Orta Doğu, Çin ve Hindistan bölgesindeki satış büyümesi Ekim-Aralık döneminde yüzde 0,7 ile yüzde 5,5 olan piyasa beklentilerinin çok altında kaldı.

Düşüş, Müslüman ülkelerdeki müşterilerin, McDonald’s İsrail'in İsrail ordusuna binlerce bedava yemek bağışlamasına tepki olarak McDonald's'ı boykot etme çağrısında bulunmasının ardından geldi.

McDonald's İsrail'in açıklamasının ardından Suudi Arabistan, Umman, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Mısır, Bahreyn ve Türkiye'deki şubeler de bu bağışla aralarına mesafe koydu ve Gazze'deki Filistinlilere milyonlarca dolar yardım sözü verdi. (Ancak bu yardım sözlerinin yerine getirilip getirilmediği bilinmiyor)

Chicago merkezli McDonald's ABD'nin en tanınmış markalarından biri olarak bilinse de, dünya çapındaki restoranlarının çoğu yerel olarak işletiliyor.

Kempczinski geçen ay yaptığı açıklamada savaşın ve "buna bağlı yanlış bilgilendirmenin" bölgedeki iş dünyası üzerinde "anlamlı" bir etkisi olduğunu söyledi.

McDonald's, İsrail'e verdikleri destek nedeniyle boykotlara maruz kalan bir dizi Batılı marka arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz hafta kafe zinciri Starbucks, Orta Doğu'daki işlerin azalmasını gerekçe göstererek yıllık satış tahminlerini aşağı çekmişti.

Müslüman ülkelerdeki düşüşe rağmen, McDonald's genel olarak nispeten güçlü sonuçlar elde etti ve küresel satışları bir önceki çeyrekteki yüzde 8.8'e kıyasla yüzde 3.4 arttı.

Kempczinski, "2024 yılında da devam edecek olan bazı makro zorluklar karşısında işimizin direncine olan güvenimizi koruyoruz" dedi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum