Meclis feshedildi: Pakistan siyasi krize mi sürükleniyor?

Meclis feshedildi: Pakistan siyasi krize mi sürükleniyor?

Bugün toplanan Pakistan meclisinde güvensizlik oylaması yapılamazken, ülkenin siyasi bir krizin içerisine sürüklenmesinden endişe ediliyor.

Bugün toplanan Pakistan meclisinde güvensizlik oylaması yapılamazken, ülkenin siyasi bir krizin içerisine sürüklenmesinden endişe ediliyor.

Bu sabah başlayan meclis oturumunda konuşan Pakistan Meclis Başkanı Yardımcısı Kasım Suri, güvensizlik oylamasının anayasaya aykırı olduğu kararını verdi.

İmran Han'ın Tahrik-i İnsaf partisinin bir üyesi olan Suri, Pakistan Anayasası'nın 5'inci maddesi uyarınca, siyasi sürece dış müdahale olduğunu iddia ederek oylamanın yapılmamasına hükmetti.

Muhalefet ise, hükümetin bu kararla birlikte anayasaı ihlal ettiğini savunuyor. Muhalefet temsilcileri, kararı Yüksek Mahkeme'ye götürerek iptal ettireceklerini ifade etti.

Öte yandan, Pakistan Başbakanı İmran Han, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, meclisin feshedilmesi ve ülkenin seçime götürülmesi için cumhurbaşkanına başvuru yaptığını belirtti.

Kendisi de bir Tahrik-i İnsaf üyesi olan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, kısa bir süre sonra başvuruyu kabul etti. Böylece meclisin feshedileceği ve 90 gün içerisinde seçime gidileceği bildirildi.

Hükümet ve muhalefet destekçilerinin sokaklara çıkmaya devam ettiği ülkede gerilim hakim. Siyasi sürecin daha büyük bir krize dönüşmesinden endişe ediliyor.

Meclisin görünümü

Güvensizlik oyu süreci öncesinde meclisteki dağılım da rekabetçi bir görünüme sahipti.

İktidar koalisyonu halihazırda 176 sandalyeye sahipti. Bunlar arasında,

- İmran Han'ın Tahrik-i İnsaf partisinin 155,
- Birleşik Ulusal Hareket'in 7,
- Belucistan Halk Partisi'nin 5,
- Pakistan Müslüman Birliği-Q'nun 5,
- Büyük Demokratik İttifak'ın 3,
- Halkın Müslüman Ligi'nin 1 vekili bulunuyordu.

Muhalefetin toplam vekil sayısı 163'tü. Bunlar arasında;

- Navaz Şerif'in Pakistan Müslüman Ligi-Navaz partisinin 84,
- Benazir Butto'nun Pakistan Halk Partisi'nin 56,
- Cumhuriyetçi Vatan Partisi'nin 1,
- Birleşik Eylem Meclisi'nin 15,
- Belucistan Ulusal Partisi'nin 4,
- Halkın Ulusal Partisi'nin 1 vekili,
- 2 de bağımsız vekil bulunuyordu.

"Hiçbir başbakan süresini tamamlayamadı"

İmran Han ekonomiyi, dış politikayı ve ülke idaresini yürütememekle suçlanıyordu. Ordu destekli bir başbakan olmakla suçlanan Han ise suçlamaları reddediyordu.

Pakistan'da şimdiye kadar seçilerek göreve gelen sivil hiçbir başbakan, kanuni görev süresini tamamlayamadı. Güven oylamasıyla görevden alındığı takdirde İmran Han da bu siyasiler arasındaki yerini almış ve süresini tamamlayamamış olacak.

Han, 2018 yılının Ağustos ayından bu yana Pakistan Başbakanı olarak görev yapıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.