Meclis'te 'Zeytin Dalı Harekatı' kavgası

Meclis'te 'Zeytin Dalı Harekatı' kavgası

TBMM'de Ak Partili ve HDP'li vekiller arasında Afrin kavgası yaşandı.

TBMM Genel Kurulunda, HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul'un, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin'de yürüttüğü harekata ilişkin konuşması sonrasında AK Parti ile HDP milletvekilleri arasında kavga yaşandı.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul'un 10. maddeye ilişkin önerge üzerindeki konuşmasında, TSK'nin Afrin'de yürüttüğü harekata ilişkin sözleri kavgaya neden oldu.

Toğrul'un sivil bölgelere ilişkin kaygı verici haberler aldıklarını iddia etmesi ve "etnik temizlik" ifadesini kullanmasına, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Mahmut Toğrul'un konuşması sonrası önergenin oylamasında karar yeter sayısı bulunamaması üzerine birleşime ara verildi.

Arada, HDP sıralarına giden AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Toğrul'a Afrin'deki harekatla ilgili "etnik temizlik" ifadesini kullanamayacağını, kendisini kınadığını söyleyerek tepkisini dile getirdi.

Toğrul ile Usta arasındaki sözlü tartışmanın uzaması ve bazı AK Parti milletvekillerinin de HDP sıralarına gitmesi üzerine gerginlik arttı. Araya giren milletvekillerine rağmen HDP ile AK Parti'liler arasındaki gerginlik sürdü ve Genel Kurul Salonu'nun muhalefet kulisine çıkış kapısında arbede yaşandı.

Birleşime verilen aranın tamamlanması sonrasında HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu yerinden söz alarak, Toğrul'un darbedildiğini, burnunun kanadığını, kolundan ve gözünden yaralandığını ileri sürdü.

Partisinin milletvekillerine bir konuşma nedeniyle fiziki saldırıda bulunulduğunu iddia eden Kerestecioğlu, "Burada konuşulmayacak da nerede konuşulacak? Yaptığımız konuşmalar nedeniyle kınanıyoruz. Tamam, kınama, yapılabilecek bir şeydir. Çıkar bu kürsüden siz de konuşursunuz. Bir özür borcunuz var. Milletvekili ne konuşursa konuşur. Suç teşkil ediyorsa ne yapılırsa yapılır, zaten yapıyorsunuz." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise söz alarak, kendisinin de dışarıda olduğu sırada Genel Kurulda hoş olmayan hadiselerin yaşandığını, olaya ilişkin milletvekillerinden bilgi aldığını ve tutanakları da incelediğini aktardı.

Elitaş, "HDP Milletvekili Mahmut Toğrul'un yaptığı konuşma terör örgütü bildirisinden başka bir şey değil. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülkemizi korumak, kollamak ve bekasını temin etmek üzere yaptığı faaliyeti, 'Türk Silahlı Kuvvetleri sivillere karşı etnik temizlik yaptı' diye ifade etmek, Türkiye Cumhuriyeti milletvekilinin yapacağı en adi konuşmadan başka bir şey değildir." dedi.

AK Parti'li Usta'nın, Toğrul'un yanına giderek, yaptığı konuşmadan dolayı kendisini kınadığını söylediğini ve "Türk askerini etnik kimliği yok edici diye suçlayamazsınız." gibi bir ifade kullandığını anlatan Elitaş, "Onun üzerine Mahmut Toğrul, Usta'ya bağırmaya başlar. Geri çekilir, üzerine yürümeye başlar. Kadına şiddeti önlemek için milletvekili arkadaşlarımız ise Leyla Şahin Usta'ya yapılan bu saldırıyı önlemek için refleksle oraya giderler." diye konuştu.

Mustafa Elitaş, TSK'yi ve Türkiye'yi itham altında bırakan sözlerin suç niteliğinde olduğunu belirterek, TBMM Başkanlığının tutanaklarının incelenmesini istedi ve bu nitelikteki sözlerin tutanaklardan çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Herkesin Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullara duyarlılık göstererek hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Elitaş, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin canla başla, şehit vererek verdiği mücadeleyi acziyete uğratacak söylemde bulunmak hiçbir milletvekilinin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hakkı değildir. Terör örgütünü lanetlemek ise hepimizin en önemli görevlerinden biridir." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da "Olmaması gereken bir iş olmuş, keşke olmasaydı." diyerek, TBMM'de şiddetin hiç kimse tarafından tasvip edilmemesi gerektiğine dikkati çekti.

Meclis'te herkesin birbirine hoşgörüyle bakması gerektiğini belirten Altay, "Ben bu parlamentoda terör örgütlerini destekleyen tek bir milletvekili olduğuna inanmıyorum. Siz artık 'Burada muhalefete tahammül edemiyoruz' diyorsanız o ayrı bir iş." yorumunu yaptı.

Altay, sözlerine AK Parti milletvekillerinin yerinden müdahale etmesi üzerine "Ben anlamıyorum parlamento böyle olursa, ülke nasıl olur?" ifadesini kullandı. Müdahalelerin sürmesi üzerine Altay, AK Parti sıralarına doğru dönerek, "Böyle bir gruba karşı konuşmaktan zul duyarım, konuşmam." dedi.

Daha sonra Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, Genel Kurulun günlük çalışma süresinin dolduğunu belirterek, birleşimi bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.