Mekke İttifakı'ndan acil toplantı hazırlığı

Mekke İttifakı'ndan acil toplantı hazırlığı

Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan, Husilerin saldırıları sonrası ortak savunma anlaşması kapsamında genelkurmay başkanları düzeyinde acil toplantı hazırlığına başladı.

Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan, Yemen'deki Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik saldırıları sonrası yürürlükteki ortak savunma anlaşması kapsamında acil ve üst düzey bir toplantı gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Üç ülkenin genelkurmay başkanlarının katılması planlanan toplantıda, Suudi Arabistan'a yönelik saldırılar karşısında Krallığa verilebilecek desteğin ele alınması bekleniyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Suudi, Pakistanlı ve Türk dışişleri bakanlarının Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında bir araya geldiğini açıkladı. Bakanlar, Mekke ve diğer sivil yerleşimlere yönelik saldırıları kınarken, Suudi Arabistan'ın kendisini savunma hakkını teyit etti.

Bakanlar ayrıca üç ülkenin genelkurmay başkanlarının katılacağı acil toplantının hazırlıklarını görüştü. Suudi Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, anlaşmanın taraflardan birine yönelik saldırıyı tüm taraflara yönelik saldırı olarak kabul ettiği belirtildi.

Husiler Suudi Arabistan'ı hedef alıyor

Husiler, Suudi Arabistan'ın desteklediği Yemen hükümet güçleriyle çatışmalarını sürdürürken Suudi Arabistan topraklarına da füze ve İHA saldırıları düzenliyor.

Husi yönetimi perşembe günü Suudi Arabistan'daki hedeflere onlarca füze ve İHA gönderdiğini açıkladı. Suudi Arabistan makamları ise Husiler tarafından fırlatılan altı balistik füzenin önlendiğini duyurdu.

Husiler saldırıların Suudi Arabistan'ın Yemen'deki saldırılarına misilleme amacıyla gerçekleştirildiğini savunuyor.

Riyad yönetimi daha önce Mekke, Cidde ve ülkenin Kızıldeniz kıyısındaki başlıca petrol ihracat limanı Yanbu için acil durum uyarıları yayınlamıştı.

Suudi Arabistan'ın en üst düzey dini otoritesi olan Müftü Abdülaziz bin Abdullah Âli Şeyh de askerlerden Husilere karşı mücadelede hayatlarını feda etmeye hazır olmalarını istedi. Suudi devlet haber ajansı SPA tarafından yayımlanan açıklamada, Husilerin iktidardan uzaklaştırılmasına kadar mücadele çağrısı yapıldı.

İran Husilerden uzak durduğunu açıkladı

Üçlü toplantı duyurusu, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Husilerin eylemlerinden İran'ı ayıran açıklamalarının ardından geldi.

Pezeşkiyan, ABD'de Fox News kanalına verdiği röportajda, "Husiler kendi eylemlerinden sorumludur" dedi. İran Cumhurbaşkanı'nın açıklaması, Tahran'ın Yemen'deki Husi saldırılarındaki rolüne ilişkin tartışmaların sürdüğü bir dönemde geldi.

Reuters'a konuşan Yemen hükümeti, İran ve bölgedeki kaynaklar ise Husilerin Yemen'in Kızıldeniz kıyısındaki ilerleyişinde İran Devrim Muhafızları'nın doğrudan yönlendirmesinin bulunduğunu öne sürmüştü. Bu iddialar taraflar arasında tartışmalı olmaya devam ediyor.

ABD-İran diplomasisi

Gelişmeler, ABD ile İran arasında diplomatik temasların yeniden gündeme geldiği bir dönemde yaşanıyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi perşembe günü yaptığı açıklamada, Tahran'ın arabulucular üzerinden Washington'a bir teklif ilettiğini söyledi. Teklife göre İran, belirli şartların karşılanması halinde Hürmüz Boğazı'nı yeniden açmayı öneriyor.

Arakçi, tüm cephelerde, Lübnan da dahil olmak üzere, çatışmaların sona ermesi, ABD'nin İran limanlarına yönelik ablukayı kaldırması, İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması ve petrol yaptırımlarından feragat edilmesi halinde Hürmüz'ün yedi gün içinde açılabileceğini belirtti.

İranlı bakan, Hürmüz Boğazı'nın teklif kapsamında yedinci günün sonunda açılacağını ve ardından nükleer mesele de dahil olmak üzere diğer konularda ABD ile müzakerelerin başlayabileceğini ifade etti.

Hürmüz'deki gelişmeler enerji piyasalarını da etkiliyor. Reuters'ın gemi takip verilerine dayandırdığı haberine göre, perşembe günü boğazdan geçen ticari gemi sayısı dokuza geriledi. Bu sayı son 10 günlük ortalamanın yaklaşık yarısına karşılık geliyor.

Suudi petrol ihracatı baskı altında

Yemen'deki çatışmalar ve Hürmüz Boğazı'ndaki gerilim, küresel enerji arzı üzerindeki baskıyı artırıyor.

Husiler Kızıldeniz'in güneyindeki deniz trafiğini tehdit ederken, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki faaliyetleri de tanker geçişlerini önemli ölçüde sınırlıyor. Savaş öncesinde dünya petrol ihracatının yaklaşık beşte biri Hürmüz Boğazı üzerinden taşınıyordu.

Suudi Arabistan'ın Doğu-Batı petrol boru hattı da daha önce İran destekli milislerin Irak'taki saldırısı nedeniyle geçici olarak devre dışı kalmıştı.

Husilerin İran'la ilişkilerinin kapsamı konusunda ise farklı değerlendirmeler bulunuyor. Husiler, İran'dan emir almadıklarını savunurken, Yemen hükümeti, İranlı ve bölgesel kaynaklar örgütün Kızıldeniz kıyısındaki son ilerleyişinde İran Devrim Muhafızları'nın doğrudan rehberlik sağladığını öne sürüyor.

Kaynak: Mepa News

wp.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum