Meksika'da 13 Bin Silah Kayboldu

Meksika'da 13 Bin Silah Kayboldu

Ülkedeki organize suç çetelerinin silah kaynağını polis ve ordu güçleri oluşturuyor.

Meksika güvenlik güçleri, son 10 yılda 13 bin silahın çalındığını yada kaybolduğunu duyurdu. Ortaya çıkan raporlar, güvenlik güçlerinden çalınan veya kaybolan silahların bir kısmının karaborsada satıldığını ve ülkedeki silah pazarında satılan silahların önemli bir kısmının kuzey sınırından gelmediğini ortaya koyuyor. Raporlar, son 10 yılda çalınan 12,878 silahın Mexico City, Chihuahua, Guerrero ve Jalisco şehirlerinde kaybolduğunu gösteriyor. Meksika Ulusal Şeffaflık Enstitüsü'nün bilgi erişimi ve bilginin korunması konusundaki birimi, silahların akıbeti konusunda çeşitli raporlar yayınladı. Bu rapora göre; Mexico City'de 2009 yılında 800 silah çalındı yada kayboldu. Bu silahların 637'si tabanca, kalanı ise uzun namlulu silahlardan oluşuyor. Aynı zamanda 2009 yılı, ülkede en fazla silahın ortadan kaybolduğu yıl olarak tarihe geçti.

Meksika hükümeti, son dönemde başka ülkelerden silah alımını üç kat arttırdı. Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü'nün raporuna göre Meksika ordusunun silah ithalatı 2011 ile 2015 yılları arasında %331 oranında artış gösterdi. 

Çalınan silahların büyük çoğunluğunun kara borsalarda satıldığı veya organize suç çeteleri tarafından ele geçirildiği ortaya çıktı. Bununla birlikte rakip mafya gruplarının devlet içindeki adamları aracılığıyla bu silahlara ulaşabildiği belirtiliyor. 

İlginç olan şey ise, bu raporlar Meksika'ya ulaşan silahların büyük çoğunluğunun ABD'den alındığı iddialarını doğrulamıyor. Özellikle Meksika'nın kuzeyinde yaşanan silah trafiği, bugüne kadar ülkedeki illegal silahlanmanın en önemli kaynağı olarak görülüyordu. 2012 yılındaki bir hükümet raporuna göre ülkedeki silahların %70'inin ABD menşeili olduğu ifade ediliyordu.

Ancak Meksika'da bu kadar fazla sayıda kamu silahının kaybolması, özellikle bazı kartellerin kendi silahını üretiyor olduğuna dair ortaya çıkarılan raporların aksini gösteriyor. Zira, ülkedeki silahlanmanın ana kaynağını sadece ABD değil, ordu ve polisin silahları ve mafyaların kendi üretimleri oluşturuyor. 

Ayrıca Meksika hükümetinin son yıllarda eroine karşı ilan ettiği savaş nedeniyle de silahlanmada artışa gittiğini söylemek mümkün. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.