Merkez Bankası 25 milyar dolar zarar açıkladı

Merkez Bankası 25 milyar dolar zarar açıkladı

Merkez Bankası 2023 sonuçlarını görüşmek üzere 30 Nisan'da Ankara'da genel kurulunu toplayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Pazar günü Resmi Gazete'de yayınlanan bilançosuna göre, döviz korumalı mevduat programı KKM’den (Kur Korumalı Mevduat Hesabı) kaynaklanan yüksek zarar nedeniyle 2023 yılında 818.2 milyar lira (25.25 milyar dolar) zarar açıkladı.

Hükümet, tarihi bir döviz çöküşünü engellemek için 2021 yılında başlatılan KKM'den çıkmak için aylardır çalışıyor. KKM'den kaynaklanan zarar, merkez bankasını 2023 yılında Hazine'ye gelir dağıtmaya yöneltti.

Program, vatandaşların Türk lirasının değer kaybettiği yılların ardından tasarruflarını korumak için döviz ve altına akın etme eğilimini tersine çevirmeye yardımcı oldu.

Merkez Bankası şimdi bankacılık sisteminde lira mevduatlarının payını artırmaya çalışıyor. Bu amaçla Ağustos ayında KKM'den standart lira hesaplarına geçişi teşvik etmeye başladı.

Geçen yıl yayınlanan bir bağımsız denetim raporu, merkez bankasının 2022'de 72 milyar lira ve 2021'de 57.5 milyar lira kar ettiğini gösterdi.

Merkez Bankası 2023 sonuçlarını görüşmek üzere 30 Nisan'da Ankara'da genel kurulunu toplayacak.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.